Το προφίλ του αναγνώστη (Ή, αλλιώς, ποια είμαι;)


Από το blog Don’t Ever Read Me

Εχθές παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τα αποτελέσματα της Γ’ Πανελλήνιας Έρευνας Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών.

Γενικά δεν υπήρχαν εκπλήξεις. Και, ως συνήθως σε έρευνες που χρησιμοποιούν ημι-δομημένες συνεντεύξεις (δηλαδή δομημένες συνεντεύξεις που περιλαμβάνουν ανοικτές ερωτήσεις), τα αποτελέσματα ερμηνεύονται κατά βούληση.

Βλέπω στο site του ΕΚΕΒΙ ότι, λέει, ο “ισχυρός πυρήνας των αναγνωστών” παραμένει ισχυρός. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι οι αναγνώστες που διάβασαν περισσότερα από 10 βιβλία κατά τους τελευταίους 12 μήνες “παρουσιάζει αξιοσημείωτη σταθερότητα, αντιπροσωπεύοντας το 8,1% των ερωτώμενων, έναντι του 8,6% το 2004 και 8,5% το 1999″. Εγώ λέω ότι αυτό σημαίνει πως οι αναγνώστες μειώθηκαν. Λίγο, αλλά μειώθηκαν. Δεν είναι παράξενο, λίγο η κρίση, λίγο οι τιμές των βιβλίων, δε θέλει και πολύ. Επίσης, τι πάει να πει “περισσότερα από 10 βιβλία ετησίως”; 11; 40; 100; Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν;

Πράγματι, το ποσοστό των “ασθενέστερων αναγνωστών” έχει αυξηθεί κατά περίπου 9% από την περασμένη αντίστοιχη έρευνα. Τούτο σημαίνει ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν από 1 έως 9 βιβλία ετησίως είναι περισσότεροι. Είμαι πολύ αυστηρή, λυπάμαι, αλλά αυτό είναι θλιβερό. 1 έως 9; Ένα βιβλίο το χρόνο; Με ένα βιβλίο το χρόνο εμπίπτεις σε κατηγορία;

Ναι, εμπίπτεις. Δεν ανήκεις, βέβαια, στους 780.000 ανθρώπους που απαρτίζουν τοσκληρό αναγνωστικό πυρήνα της χώρας (θου, Κύριε), αλλά κάτι είναι κι αυτό. Φαίνεται ότι στο ΕΚΕΒΙ επιμένουν βλέπουν το ποτήρι μισεγεμάτο (και καλά κάνουν, είναι χαλεποί οι καιροί που διανύουμε), γιατί, πράγματι, ο αριθμός των ανθρώπων που δε διαβάζουν καθόλου βιβλία μειώθηκε, αλλά παραμένει στο 40,7%. Θλίψη.

Και τώρα θα προσπαθήσω να εντάξω το εαυτό μου στο αναγνωστικό προφίλ, όπως επιχείρησε να το σκιαγραφήσει η εταιρεία που ανέλαβε την έρευνα για λογαριασμό του ΕΚΕΒΙ.

  • Είμαι γυναίκα, 25-34 ετών, ανύπαντρη
  • Είμαι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών και ενός διδακτορικού τίτλου, με ένα γονιό ανώτατης εκπαίδευσης
  • Είμαι μισθωτή Ι.Τ.
  • Ζω σε αστικό κέντρο, δεν ψηφίζω, ανήκω στη μέση τάξη, εργάζομαι πάνω από 41-50 ώρες εβδομαδιαίως περίπου
  • Έχω πολύ καλή σχέση με τις νέες τεχνολογίες
  • Πηγαίνω κινηματογράφο, θέατρο λιγότερο, πηγαίνω σε μουσεία, εκθέσεις κτλ κτλ.
  • Δεν έχω τηλεόραση, όχι από άποψη, αλλά λόγω έλλειψης χώρου. Και την Κυριακή παρακολουθώ Dancing with the Stars μέσω διαδικτύου
  • Διαβάζω εφημερίδες ηλεκτρονικά και παρακολουθώ συστηματικά κάποια συγκεκριμένα blog
  • Τέλος, διαβάζω πάνω από 10 βιβλία το χρόνο. Συγκεκριμένα, διαβάζω 1,5 βιβλίο την εβδομάδα

Θεωρώ ότι η έλλειψη χρόνου είναι η πιο αστεία δικαιολογία που υπάρχει όσον αφορά την ανάγνωση. Ναι, δεν έχω παιδί για να ξέρω πώς είναι, αλλά όλα είναι θέμα διάθεσης. Εγώ διαβάζω πολύ στο λεωφορείο και έστω και 5 σελίδες πριν κοιμηθώ. Καλύτερα πες ότι δε γουστάρεις. Απλά μη λες “δεν έχω χρόνο για να διαβάσω έστω ένα βιβλίο το χρόνο”.

Δε θα σχολιάσω ότι ο Καζαντζάκης πάει χέρι-χέρι με τον Πάολο Κοέλιο και ο Παπαδιαμάντης με τη Λένα Μαντά στις αυθόρμητες απαντήσεις σχετικά με τους συγγραφείς που επηρέασαν τη ζωή των ερωτηθέντων. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα άλλωστε.

Και δε θέλω να γκρινιάζω άλλο. Θέλω να κλείσω με κάτι που μου άρεσε: πριν αποφασίσουν να διαβάσουν ένα βιβλίο, πολλοί ερωτηθέντες απάντησαν ότι ενημερώνονται από το internet. Στην τέταρτη θέση, μετά από φίλους και συγγενείς, επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία και διαφημίσεις, είναι το internet.

Ένας καλός λόγος για να συνεχίσω αυτό το blog.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Άποψη and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s