Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 002


Προηγούμενο

Στρίβοντας στη γωνία του δρόμου, είδε να προβάλλει μπροστά του, πίσω απ’ το στενό χώρο που ανοιγόταν σαν χαραμάδα ανάμεσα στις σκούρες σιλουέτες δυο πανύψηλων κτηρίων, η σελίδα ενός θεόρατου ημερολογίου που έμοιαζε να αιωρείται στο κενό.

Ήταν το ημερολόγιο που είχε αναρτήσει την προηγούμενη χρονιά ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης στην κορυφή ενός κτηρίου, για να μπορούν οι πολίτες να βλέπουν την ημερομηνία όπως έβλεπαν την ώρα, κοιτάζοντας στην κορφή ενός δημόσιου πύργου. Ένα λευκό τετράγωνο ταμπλό δέσποζε πάνω από την πόλη γνωστοποιώντας την ημερομηνία στους ανθρώπους κάτω στους δρόμους. Μέσα στο ξεθωριασμένο χρώμα του δειλινού, το ταμπλό ανακοίνωνε: 2 Σεπτεμβρίου.

Ο Έντι Γουίλερς έστρεψε το βλέμμα του αλλού. Δεν του άρεσε καθόλου η όψη του ημερολογίου. Του προξενούσε ένα απροσδιόριστο αίσθημα δυσφορίας, ένα αίσθημα που έμοιαζε να πηγάζει από την ίδια ανεξήγητη αιτία που πήγαζε κι η γνώριμη πια αίσθηση ανησυχίας.

Άξαφνα θυμήθηκε πως υπήρχε μια φράση, κάτι σαν ρήση, που αποτύπωνε με ακρίβεια αυτό που έμοιαζε να υποδηλώνει η παρουσία του ημερολογίου. Αλλά του ήταν αδύνατο να τη φέρει στο νου του. Συνέχισε να περπατάει, προσπαθώντας να θυμηθεί τις λέξεις μιας φράσης που αιωρούνταν στο μυαλό του σαν άδειο σχήμα. Γύρισε και κοίταξε πίσω. Το λευκό ταμπλό δέσποζε πάνω από τις στέγες, δηλώνοντας με αναπόδραστη ακρίβεια: 2 Σεπτεμβρίου.

Έστρεψε ξανά το βλέμμα του στο δρόμο και κοίταξε το καρότσι ενός πλανόδιου μανάβη που ήταν σταματημένο στην πρόσοψη ενός σπιτιού. Είδε μια στοίβα χρυσοκίτρινα καρότα και το χλωρό πράσινο χρώμα των κρεμμυδιών. Είδε μια κατάλευκη κουρτίνα να κυματίζει σ’ ένα ανοιχτό παράθυρο. Είδε ένα λεωφορείο να στρίβει σε μια γωνία μ’ έναν επιδέξιο χειρισμό. Αναρωτήθηκε γιατί ένιωσε ξανά καθησυχασμένος – κι ύστερα, γιατί ένιωσε την ξαφνική, ανεξήγητη επιθυμία να μην έμεναν έτσι έκθετα όλ’ αυτά τα πράγματα, απροστάτευτα στον άδειο χώρο που ανοιγόταν αποπάνω τους.

Φτάνοντας στην Πέμπτη Λεωφόρο, άρχισε να περπατάει με τα μάτια καρφωμένα στις βιτρίνες των καταστημάτων. Δεν είχε σκοπό ν’ αγοράσει κάτι· απλώς του άρεσε να βλέπει αγαθά σε παράταξη, κάθε λογής αγαθά, αντικείμενα φτιαγμένα από ανθρώπους για να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους. Απολάμβανε το θέαμα των εμπορικών δρόμων. Όμως πάρα πολλές βιτρίνες ήταν έρημες και σκοτεινές· τουλάχιστον ένα στα τέσσερα καταστήματα είχε βάλει λουκέτο.

Δεν κατάλαβε γιατί του ήρθε άξαφνα στο μυαλό η μεγάλη βελανιδιά. Τίποτα δεν του την είχε θυμίσει. Κι όμως άρχισε να σκέφτεται τη βελανιδιά, και μαζί μ’ αυτή τα καλοκαίρια της παιδικής του ηλικίας στο κτήμα των Τάγκαρτ. Είχε περάσει μεγάλο μέρος των παιδικών του χρόνων με τα παιδιά των Τάγκαρτ και τώρα δούλευε γι’ αυτά, όπως δούλευαν κάποτε ο πατέρας κι ο παππούς του για τον πατέρα και τον παππού τους.

Η μεγάλη βελανιδιά δέσποζε σ’ ένα λόφο που υψωνόταν σε μια μοναχική τοποθεσία στο κτήμα των Τάγκαρτ, πάνω από τον ποταμό Χάντσον. Ο Έντι Γουίλερς ήταν επτά χρονών· του άρεσε πολύ να πηγαίνει και να την κοιτάζει. Το δέντρο στεκόταν στο ίδιο σημείο εκατοντάδες χρόνια κι ο Έντι πίστευε ότι θα ’μενε για πάντα εκεί. Οι ρίζες του γράπωναν το λόφο σαν ανοιχτή παλάμη, με δάχτυλα που χώνονταν βαθιά στο έδαφος, κι εκείνος είχε την εντύπωση πως αν κάποιος γίγαντας το άρπαζε απ’ την κορφή, δεν θα κατάφερνε να το ξεριζώσει, αλλά θα ταρακουνούσε το λόφο και μαζί ολόκληρη τη γη, σαν να ’τανε μπαλάκι δεμένο σε σπάγκο. Ένιωθε ασφαλής με την παρουσία της βελανιδιάς. Έμοιαζε σαν απόρθητο οχυρό. Ήταν γι’ αυτόν το ισχυρότερο σύμβολο δύναμης.

Επόμενο

This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s