Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 004


Προηγούμενο

Το κτήριο ορθωνόταν περήφανα, ήταν το πιο ψηλό κι επιβλητικό οικοδόμημα του δρόμου. Ο Έντι Γουίλερς χαμογελούσε κάθε φορά που το αντίκριζε. Τα παράθυρά του διέτρεχαν τους θεόρατους τοίχους του σαν μακριές γυάλινες λωρίδες, σε πλήρη αντίθεση με τη μουντή όψη των διπλανών κτηρίων. Οι ανοδικές γραμμές του έσκιζαν τον ουρανό χωρίς φθαρμένες γωνίες και φαγωμένα άκρα. Έμοιαζε να υψώνεται άθικτο πάνω απ’ το χρόνο. Θα μπορούσε να βρίσκεται πάντα εκεί, είπε μέσα του.

Κάθε φορά που έμπαινε στο Κτήριο της Τάγκαρτ, ένιωθε ανακούφιση κι ασφάλεια. Ο χώρος απέπνεε δύναμη κι επιτηδειότητα. Τα μαρμάρινα δάπεδα των διαδρόμων άστραφταν σαν καθρέφτες. Τα ημιδιάφανα παραλληλόγραμμα φωτιστικά στους τοίχους έμοιαζαν με φλούδες συμπαγούς φωτός. Νεαρές γυναίκες καθισμένες στη σειρά πίσω από γυάλινα χωρίσματα δούλευαν στις γραφομηχανές τους. Τα πλήκτρα χτυπούσαν ασταμάτητα, θυμίζοντας κροτάλισμα τροχών αμαξοστοιχίας που τρέχει πάνω στις ράγες. Και σαν απόκριση, ένα ανεπαίσθητο τρίξιμο διαπερνούσε κάθε τόσο τους τοίχους ανεβαίνοντας απ’ τα έγκατα του κτηρίου, από τις σήραγγες του μεγάλου Τερματικού Σταθμού απ’ όπου ξεκινούσαν τα τρένα για να διασχίσουν ολόκληρη τη χώρα και να επιστρέψουν ξανά στη βάση τους, ακολουθώντας επί γενιές ολόκληρες τις ίδιες, απαράλλαχτες διαδρομές. Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ, σκέφτηκε ο Έντι Γουίλερς, Από Ωκεανό σε Ωκεανό· το περήφανο σύνθημα της παιδικής του ηλικίας, ένα σύνθημα πιο λαμπερό και ιερό απ’ οποιαδήποτε εντολή της Βίβλου. Από Ωκεανό σε Ωκεανό, για πάντα, είπε μέσα του ο Έντι Γουίλερς, σαν να παρέθετε τα λόγια μιας αναθηματικής φράσης, καθώς διέσχιζε τους αστραφτερούς διαδρόμους κατευθυνόμενος στην καρδιά του κτηρίου, στο γραφείο του Τζέιμς Τάγκαρτ, του προέδρου της Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ.

Ο Τζέιμς Τάγκαρτ καθόταν στο γραφείο του. Έμοιαζε με άντρα που κόντευε τα πενήντα έχοντας περάσει στη μέση ηλικία κατευθείαν απ’ την εφηβεία, χωρίς να διανύσει το ενδιάμεσο στάδιο της νεότητας. Είχε ένα μικρό, σφιγμένο στόμα και λεπτά μαλλιά που κολλούσαν στο μπροστινό, φαλακρό μέρος του κεφαλιού του. Οι κινήσεις του απέπνεαν μια άγαρμπη, νωχελική αστάθεια που έμοιαζε ν’ αψηφά το ψηλόλιγνο σώμα του, ένα σώμα που η κομψή γραμμή του προοριζόταν για την αγέρωχη κορμοστασιά αριστοκράτη, αλλά είχε καταλήξει να υπηρετεί την ασουλούπωτη όψη ενός κακομοίρη. Η σάρκα του προσώπου του ήταν ωχρή και μαλακή. Τα μάτια του άτονα και θαμπά, ενώ το βλέμμα του κινούνταν αργά, αλλά σχεδόν αδιάκοπα, προσπερνώντας όσα αντικείμενα έμπαιναν στο οπτικό του πεδίο με μια μόνιμη αποστροφή για την ύπαρξή τους. Η έκφρασή του πρόδιδε στρυφνότητα κι εξάντληση. Ήταν τριάντα εννέα ετών.

Σήκωσε το κεφάλι του εκνευρισμένος στο άκουσμα της πόρτας που άνοιγε.

«Ποιος είναι; Μη μ’ ενοχλείτε!» φώναξε.

Ο Έντι Γουίλερς πλησίασε στο γραφείο.

«Είναι σημαντικό, Τζιμ», είπε χαμηλόφωνα.

«Καλά, καλά, τι τρέχει;»

Ο Έντι Γουίλερς κοίταξε το χάρτη που κρεμόταν στον τοίχο του γραφείου. Είδε τα ξεθωριασμένα χρώματα πίσω από το γυαλί κι αναλογίστηκε πόσες γενιές προέδρων με το όνομα Τάγκαρτ είχαν καθίσει σ’ αυτή τη θέση. Ο Σιδηρόδρομος της Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ, το δίκτυο με τις κόκκινες γραμμές που αυλάκωνε το ξεθωριασμένο σώμα της χώρας από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, έμοιαζε με σύστημα αιμοφόρων αγγείων. Έμοιαζε λες και κάποτε, πολύ καιρό πριν, το αίμα ξεχύθηκε από την κύρια αρτηρία και, κάτω απ’ την πίεση του ίδιου του τού βάρους, διακλαδώθηκε τυχαία προς διάφορες κατευθύνσεις, διατρέχοντας ολόκληρη τη χώρα. Μια από τις κόκκινες γραμμές ελισσόταν καθοδικά από το Σαϊέν του Γουαϊόμινγκ προς το Ελ Πάσο του Τέξας – ήταν η Γραμμή Ρίο Νόρτε της Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ. Πρόσφατα είχε γίνει επέκταση νότια και η κόκκινη γραμμή έφτανε κάτω από το Ελ Πάσο – όμως ο Έντι τράβηξε απότομα το βλέμμα του μόλις τα μάτια του έπεσαν σ’ εκείνο το σημείο.

Επόμενο

This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s