Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 006


Προηγούμενο

«Ο Όρεν είναι φίλος μου». Δεν πήρε απάντηση. «Με στενοχωρεί πολύ η στάση σου. Ο Όρεν Μπόιλ κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μας παραδώσει τις ράγες το συντομότερο. Κι όσο δεν είναι σε θέση να μας τις παραδώσει, κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεπαρκείς υπηρεσίες».

«Τι είν’ αυτά που λες, Τζιμ; Η Γραμμή Ρίο Νόρτε καταρρέει, κι εσύ μου λες αν θα μας κατηγορήσουν ή όχι;»

«Ο κόσμος θα χρησιμοποιούσε μια χαρά τη γραμμή μας –δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς– αν δεν υπήρχε η Φοίνιξ Ντουράνγκο». Είδε το πρόσωπο του Έντι να συσπάται. «Κανείς δεν είχε παραπονεθεί για τη Γραμμή Ρίο Νόρτε μέχρι που εμφανίστηκε η Φοίνιξ Ντουράνγκο».

«Η Φοίνιξ Ντουράνγκο κάνει χρυσές δουλειές».

«Γιά φαντάσου, δυο τρενάκια με το όνομα Φοίνιξ Ντουράνγκο ν’ ανταγωνίζονται την Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ! Μια ασήμαντη εταιρεία, που μέχρι πριν από δέκα χρόνια δεν ήταν παρά μια τοπική γραμμή μεταφοράς γάλακτος».

«Και που σήμερα έχει τη μερίδα του λέοντος στις μεταφορικές υπηρεσίες στην Αριζόνα, στο Νέο Μεξικό και στο Κολοράντο». Ο Τάγκαρτ δεν απάντησε. «Τζιμ, δεν πρέπει να χάσουμε το Κολοράντο. Είναι η τελευταία μας ελπίδα. Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι, αλλιώς θα χάσουμε όλους τους μεγάλους πελάτες της πολιτείας από τη Φοίνιξ Ντουράνγκο. Ήδη έχουμε χάσει τις πετρελαιοπηγές του Γιατ».

«Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσος λόγος γι’ αυτές τις πετρελαιοπηγές».

«Γιατί ο Έλις Γιατ είναι ένα φαινόμενο που ―»

«Παράτα με πια με τον Έλις Γιατ!»

Αυτές οι πετρελαιοπηγές, σκέφτηκε άξαφνα ο Έντι, δεν είχαν άραγε κάτι κοινό με τα αιμοφόρα αγγεία που διέτρεχαν το χάρτη της Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ; Έτσι δεν είχε ξεπηδήσει πριν από χρόνια και ο κόκκινος χείμαρρος της Τάγκαρτ, απλώνοντας τα παρακλάδια του σ’ ολόκληρη τη χώρα – επίτευγμα που σήμερα φάνταζε αδιανόητο; Είδε μπροστά του ένα χείμαρρο μαύρου χρυσού ν’ αναβλύζει από τις πετρελαιοπηγές και να κατακλύζει την πολιτεία του Κολοράντο με τέτοιο ρυθμό, που τα τρένα της Φοίνιξ Ντουράνγκο δεν προλάβαιναν να τον μεταφέρουν. Αυτή η πετρελαιοφόρα περιοχή ήταν ένα βραχώδες κομμάτι γης στα βουνά του Κολοράντο που είχε εγκαταλειφθεί χρόνια πριν, καθώς τα κοιτάσματα πετρελαίου είχαν αρχίσει να στερεύουν. Ο πατέρας του Έλις Γιατ πάλευε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του να συντηρήσει τις ετοιμοθάνατες πηγές. Και τώρα, λες και κάποιος είχε κάνει μια ένεση αδρεναλίνης στην καρδιά του βουνού, η καρδιά άρχισε να ξαναχτυπάει και το μαύρο αίμα να ξεπηδάει μέσ’ από τους βράχους – δεν χωράει αμφιβολία πως είναι αίμα, είπε μέσα του ο Έντι Γουίλερς, αίμα, ο τροφοδότης της ζωής. Ήταν το αίμα της Γιατ Όιλ, το αίμα που έδωσε ξαφνικά ζωή σε μια βραχώδη έκταση γης, το αίμα που έφερε στον κόσμο καινούργιες πόλεις, καινούργιες βιομηχανίες και μονάδες παραγωγής ενέργειας σε μια περιοχή ανύπαρκτη μέχρι τότε στο χάρτη. Καινούργιες βιομηχανίες, σκέφτηκε ο Έντι Γουίλερς, σε μια εποχή που η παραγωγή των παλιών, καθιερωμένων βιομηχανιών έφθινε χρόνο με το χρόνο· μια καινούργια, πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, σε μια εποχή που οι καθιερωμένες πετρελαϊκές εταιρείες σταματούσαν τις εξορύξεις τους τη μια μετά την άλλη· μια καινούργια βιομηχανική πολιτεία, σε μια περιοχή όπου το μόνο πράγμα που περίμενε να συναντήσει κανείς ήταν γελάδια και τεύτλα. Κι όλ’ αυτά, σκέφτηκε ο Έντι Γουίλερς, τα είχε καταφέρει ένας άνθρωπος μέσα σε οχτώ χρόνια. Ήταν σαν εκείνες τις ιστορίες που διάβαζε κάποτε στα σχολικά βιβλία χωρίς να τις πιστεύει απόλυτα, ιστορίες ανθρώπων που έζησαν τον καιρό της πρώτης νεότητας της χώρας. Ήθελε πάρα πολύ να γνωρίσει τον Έλις Γιατ. Ακούγονταν πολλά γι’ αυτόν, όμως ελάχιστοι τον είχαν δει από κοντά· ερχόταν σπάνια στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κόσμου, ήταν ένας νέος άντρας, γύρω στα τριάντα, με ιδιόρρυθμη κι εκρηκτική ιδιοσυγκρασία. Είχε επινοήσει μια μέθοδο αναβίωσης των νεκρωμένων πετρελαιοπηγών και το πετρέλαιο ανάβλυζε άφθονο στις πηγές του.

Επόμενο

This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s