Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 007


Προηγούμενο

«Ο Έλις Γιατ είν’ ένα άπληστο γουρούνι. Το μόνο που τον νοιάζει είναι το χρήμα», είπε ο Τζέιμς Τάγκαρτ. «Νομίζω πως υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή από το να κυνηγάει κανείς το χρήμα».

«Μα τι λες τώρα, Τζιμ; Τι σχέση έχει αυτό με ―»

«Κι ας μην ξεχνάμε ότι μας πρόδωσε. Χρόνια ολόκληρα προσφέραμε τις καλύτερες υπηρεσίες μας στη Γιατ Όιλ. Την εποχή του γερο-Γιατ στέλναμε ένα πετρελαιοφόρο τρένο την εβδομάδα στο Κολοράντο».

«Πέρασε πια η εποχή του γερο-Γιατ, Τζιμ. Η Φοίνιξ Ντουράνγκο στέλνει δύο πετρελαιοφόρα την εβδομάδα – και τηρεί με ακρίβεια το πρόγραμμα».

«Θα μπορούσε να περιμένει λίγο, να μας δώσει χρόνο να επεκταθούμε κι εμείς μαζί του ―»

«Δεν έχει χρόνο για χάσιμο».

«Ωραία, και τι θέλει; Να παραγκωνίσουμε τους υπόλοιπους πελάτες μας και να θυσιάσουμε τα συμφέροντα ολόκληρης της χώρας για να του παραχωρήσουμε τα τρένα μας;»

«Όχι, βέβαια. Τίποτα δεν θέλει. Απλώς κλείνει δουλειές με τη Φοίνιξ Ντουράνγκο».

«Εγώ πιστεύω πως είν’ ένα επικίνδυνο, αδίστακτο τομάρι. Ένας ανεύθυνος καιροσκόπος που απλώς έχει υπερεκτιμηθεί». Ήταν εντυπωσιακό ν’ ακούει κανείς αυτή την αναπάντεχη έξαψη στην ξέπνοη φωνή του Τζέιμς Τάγκαρτ. «Και πολύ αμφιβάλλω αν οι πετρελαιοπηγές του είναι και τόσο ευεργετικό επίτευγμα. Εμένα μου φαίνεται πως έχουν αποδιοργανώσει την οικονομία ολόκληρης της χώρας. Κανείς δεν περίμενε ότι το Κολοράντο θα γινόταν βιομηχανική πολιτεία. Πώς να επενδύσεις με σιγουριά και να προγραμματίσεις μακρόπνοα σχέδια όταν τα πράγματα αλλάζουν απ’ τη μια μέρα στην άλλη;»

«Για το Θεό, Τζιμ! Απλώς ―»

«Ξέρω, ξέρω, απλώς βγάζει χρήματα. Μόνο που δεν πιστεύω πως αυτό αποτελεί κριτήριο για την προσφορά ενός ανθρώπου στην κοινωνία. Κι όσο για τα πετρέλαιά του, να ’σαι σίγουρος ότι θα σερνόταν στα πόδια μας και θα περίμενε στη σειρά μαζί μ’ όλους τους άλλους πελάτες, και δεν θ’ απαιτούσε ιδιαίτερη μεταχείριση αν δεν υπήρχε η Φοίνιξ Ντουράνγκο. Δεν φταίμ’ εμείς γι’ αυτό τον καταστροφικό ανταγωνισμό. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει».

Η πίεση που ένιωθε στο στήθος και στα μηνίγγια του, σκέφτηκε ο Έντι Γουίλερς, πήγαζε από την απεγνωσμένη προσπάθεια που κατέβαλλε να συζητήσει λογικά. Είχε πάει αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το ζήτημα μια και καλή, και το ζήτημα ήταν τόσο απλό, που η άρνηση του Τάγκαρτ να το καταλάβει δεν μπορούσε παρά να οφείλεται στη δική του ανικανότητα να το εκθέσει σωστά. Όμως παρά την προσπάθειά του έβλεπε τον εαυτό του ν’ αποτυγχάνει, όπως αποτύγχανε κάθε φορά που συζητούσε με τον Τάγκαρτ· ό,τι κι αν επιχειρούσε να του πει, δεν έδειχναν ποτέ να μιλούν για το ίδιο θέμα.

«Τι λες τώρα, Τζιμ; Τι σημασία έχει αν θα μας κατηγορήσουν ή όχι τη στιγμή που η γραμμή κοντεύει να σαπίσει;»

Ο Τζέιμς Τάγκαρτ χαμογέλασε αμυδρά· ήταν ένα ψυχρό, ειρωνικό χαμόγελο. «Με συγκινείς, Έντι», είπε. «Η αφοσίωσή σου στην Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ είναι συγκινητική. Μόνο πρόσεξε, γιατί στο τέλος θα καταντήσεις πραγματικός σκλάβος».

«Μα αυτό είμαι, Τζιμ».

«Τότε, μήπως σου διαφεύγει ότι έχουμε συγκεκριμένα τμήματα που ασχολούνται μ’ αυτά τα θέματα; Γιατί δεν πας να κλαφτείς σ’ αυτούς που πρέπει; Στην αδερφή μου, για παράδειγμα;»

«Κοίτα, Τζιμ. Ξέρω ποια είναι η θέση μου. Ξέρω ότι δεν είναι σωστό ν’ απευθύνομαι σ’ εσένα. Όμως το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό, και νομίζω πως οι σύμβουλοί σου δεν σ’ ενημερώνουν σωστά. Γι’ αυτό πήρα την πρωτοβουλία να σου μιλήσω ο ίδιος».

«Εκτιμώ πολύ την παιδική μας φιλία, Έντι, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν σου δίνει το δικαίωμα να μπαίνεις εδώ μέσα ό,τι ώρα θέλεις. Μην ξεχνάς ότι είμαι ο πρόεδρος της Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ».

Επόμενο

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s