Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 008


Προηγούμενο

Το παιχνίδι είχε χαθεί. Ο Έντι Γουίλερς τον κοίταξε με το αμήχανα καλοπροαίρετο βλέμμα του και ρώτησε, «Δηλαδή, δεν σκοπεύεις να κάνεις τίποτα με τη Γραμμή Ρίο Νόρτε;»

«Δεν είπα αυτό. Δεν είπα καθόλου αυτό». Ο Τάγκαρτ στράφηκε και κοίταξε το χάρτη, την κόκκινη γραμμή που κατέβαινε νότια από το Ελ Πάσο. «Μόλις αρχίσουν να λειτουργούν τα Ορυχεία Σαν Σεμπαστιάν και η γραμμή μας στο Μεξικό να βγάζει τα έξοδά της ―»

«Καλύτερα να μη μιλάμε γι’ αυτό, Τζιμ».

Ο Τάγκαρτ γύρισε και τον κοίταξε σαστισμένος. Πρώτη φορά άκουγε αυτή την αδιάλλακτη αγανάκτηση στη φωνή του Έντι. «Γιατί, Έντι; Τι συμβαίνει;»

«Ξέρεις τι συμβαίνει. Η αδερφή σου είπε ―»

«Παράτα με ήσυχο με την αδερφή μου!» είπε ο Τζέιμς Τάγκαρτ.

Ο Έντι Γουίλερς δεν σάλεψε. Δεν απάντησε. Έμεινε ακίνητος κοιτάζοντας ευθεία μπροστά του. Όμως δεν έβλεπε πια τίποτα, ούτε τον Τζέιμς Τάγκαρτ ούτε το γραφείο.

Αμέσως μετά υποκλίθηκε και βγήκε έξω.

Στον προθάλαμο του γραφείου, οι υπάλληλοι του Τζέιμς Τάγκαρτ έκλειναν τα φώτα κι ετοιμάζονταν να φύγουν. Όμως ο Ποπ Χάρπερ, ο προϊστάμενος προσωπικού του τμήματος, καθόταν ακόμα στο γραφείο του παλεύοντας με τους λεβιέδες μιας μισοδιαλυμένης γραφομηχανής. Όλος ο κόσμος στην εταιρεία φανταζόταν ότι ο Ποπ Χάρπερ είχε γεννηθεί σ’ εκείνη τη γωνιά, σ’ εκείνο το γραφείο, κι ότι δεν είχε σκεφτεί ποτέ να το εγκαταλείψει. Εργαζόταν ως προϊστάμενος απ’ την εποχή του πατέρα του Τζέιμς Τάγκαρτ.

Ο Ποπ Χάρπερ σήκωσε το βλέμμα του και κοίταξε τον Έντι Γουίλερς να βγαίνει από το γραφείο του προέδρου. Ήταν ένα αργό, συλλογισμένο βλέμμα που πρόδιδε κατανόηση –ο Χάρπερ ήξερε πως η επίσκεψη του Έντι στο συγκεκριμένο τμήμα του κτηρίου σήμαινε πρόβλημα στο δίκτυο και πως η προσπάθεια επίλυσής του είχε πέσει στο κενό– αλλά και παγερή αδιαφορία. Ήταν η κυνική παραίτηση που είχε διακρίνει ο Έντι Γουίλερς πριν από λίγη ώρα στα μάτια του ζητιάνου.

«Έι, Έντι, μήπως ξέρεις πού μπορώ να βρω μάλλινες φανέλες;» ρώτησε. «Γύρισα όλη την πόλη αλλά δεν βρίσκω πουθενά».

«Δεν ξέρω», είπε ο Έντι και κοντοστάθηκε. «Γιατί ρωτάς εμένα;»

«Όλο τον κόσμο ρωτάω. Κάποιος μπορεί να ξέρει».

Ο Έντι κοίταξε αμήχανα το ανέκφραστο, σκαμμένο πρόσωπο με τα λευκά μαλλιά.

«Κάνει κρύο εδώ μέσα», είπε ο Ποπ Χάρπερ. «Κι ο φετινός χειμώνας προβλέπεται σκληρός».

«Τι κάνεις εκεί;» ρώτησε ο Έντι δείχνοντας τα κομμάτια της γραφομηχανής.

«Αυτό το παλιόπραμα χάλασε πάλι. Δεν έχει νόημα να τη δώσουμε για επισκευή, την προηγούμενη φορά έκαναν τρεις μήνες να τη φτιάξουν. Γι’ αυτό προσπαθώ να τη βολέψω μόνος μου, κι όσο κρατήσει – που δεν βλέπω να κρατάει πολύ». Άφησε τη γροθιά του να πέσει πάνω στα πλήκτρα. «Είσαι για πέταμα, παλιόφιλε. Οι μέρες σου είναι μετρημένες».

Ο Έντι σάστισε. Αυτή ήταν η φράση που πάσχιζε να θυμηθεί νωρίτερα: Οι μέρες σου είναι μετρημένες. Αλλά είχε ξεχάσει για ποιο λόγο προσπαθούσε να τη θυμηθεί.

«Δεν έχει νόημα, Έντι», είπε ο Ποπ Χάρπερ.

«Τι πράγμα δεν έχει νόημα;»

«Τίποτα. Τα πάντα».

«Τι συμβαίνει, Ποπ;»

«Δεν πρόκειται ν’ αλλάξω γραφομηχανή. Τα καινούργια μηχανήματα είναι όλα ψεύτικα. Πάει η δακτυλογράφηση, τέλειωσε. Έγιν’ ένα ατύχημα στον υπόγειο σήμερα το πρωί. Μάλλον έσπασαν τα φρένα του τρένου. Πρέπει να πας σπίτι, Έντι, ν’ ανοίξεις το ραδιόφωνο και ν’ ακούσεις καλή χορευτική μουσική. Αλλά άσ’ το καλύτερα – δεν ξέρεις να διασκεδάζεις, αυτό είναι το πρόβλημα μ’ εσένα, φίλε. Κάποιος έκλεψε πάλι τις λάμπες απ’ την είσοδο του σπιτιού μου. Έχω έναν πόνο στο στήθος. Δεν βρήκα φάρμακο για το βήχα σήμερα το πρωί, το φαρμακείο στη γωνία χρεοκόπησε την προηγούμενη βδομάδα. Η Τέξας Γουέστερν Ρέιλροουντ χρεοκόπησε τον περασμένο μήνα. Έκλεισαν χθες τη Γέφυρα Κουίνσμπορο για έργα. Άσ’ τα, Έντι, τι νόημα έχει; Ποιος είναι ο Τζον Γκολτ;»

Επόμενο

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s