Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 012


«Κι αν κανείς δεν σας πει να ξεκινήσετε;»

«Κάποιος θα φανεί, αργά ή γρήγορα».

«Πόση ώρα σκοπεύετε να περιμένετε;»

Ο μηχανοδηγός σήκωσε τους ώμους. «Ποιος είναι ο Τζον Γκολτ;»

«Που σημαίνει», είπε ο δεύτερος μηχανοδηγός, «μη ρωτάτε πράγματα που κανείς δεν μπορεί ν’ απαντήσει».

Η Ντάγκνι κοίταξε το κόκκινο φανάρι και τις ράγες που χάνονταν στο βάθος μέσα στη θολή σκοτεινιά.

«Προχωρήστε προσεκτικά μέχρι το επόμενο φανάρι», είπε. «Αν λειτουργεί κανονικά, οδηγήστε ξανά το τρένο στην κύρια γραμμή και σταματήστε στο πρώτο ανοιχτό σταθμαρχείο».

«Μπα! Και ποιος το λέει αυτό;»

«Εγώ».

«Και ποια είστε εσείς;»

Η σιωπή που ακολούθησε δεν ήταν παρά μια στιγμιαία παύση, ένα σάστισμα που ένιωσε η Ντάγκνι στο άκουσμα μιας αναπάντεχης ερώτησης, αλλά που έδωσε χρόνο στο μηχανοδηγό να κοιτάξει προσεκτικότερα το πρόσωπό της και να προλάβει ν’ αναφωνήσει, «Θεέ μου!»

«Ντάγκνι Τάγκαρτ», απάντησε απλά, χωρίς επιθετική διάθεση, αλλά με ύφος που έλεγε ότι δεν άκουγε συχνά αυτή την ερώτηση.

«Λοιπόν, θα ―» έκανε ο δεύτερος μηχανοδηγός. Κανείς άλλος δεν μίλησε.

Εκείνη συνέχισε με τον ίδιο άχρωμο κι αυταρχικό τόνο. «Οδηγήστε το τρένο πίσω στην κύρια γραμμή και σταματήστε στο πρώτο ανοιχτό σταθμαρχείο».

«Μάλιστα, κυρία Τάγκαρτ».

«Έχετε όλη τη νύχτα μπροστά σας για ν’ αναπληρώσετε το χαμένο χρόνο. Ο Κομήτης πρέπει να φτάσει στην ώρα του».

«Μάλιστα, κυρία Τάγκαρτ».

Είχε γυρίσει να φύγει, όταν ο μηχανοδηγός τη ρώτησε, «Θ’ αναλάβετε την ευθύνη σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, κυρία Τάγκαρτ;»

«Ναι».

Ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας τη συνόδευσε στο βαγόνι της. Έδειχνε σαστισμένος, «Μα… ταξιδεύετε σε απλή θέση, κυρία Τάγκαρτ; Πώς έγινε αυτό; Γιατί δεν μας ειδοποιήσατε;»

Εκείνη χαμογέλασε καλοσυνάτα. «Δεν είχα καιρό για επισημότητες. Ταξίδευα από το Σικάγο στο ιδιωτικό μου βαγόνι με την Αμαξοστοιχία 22, αλλά φτάνοντας στο Κλίβελαντ διαπίστωσα πως είχαμε καθυστερήσει. Έτσι κατέβηκα και πήρα τον Κομήτη, αλλά δεν βρήκα ελεύθερη κουκέτα».

Ο οδηγός κούνησε το κεφάλι του. «Ο αδερφός σας… δεν θα ταξίδευε ποτέ σε απλή θέση».

Εκείνη γέλασε. «Αυτό είναι σίγουρο».

Οι άντρες δίπλα στη μηχανή την κοίταζαν που απομακρυνόταν. Ανάμεσά τους ήταν κι ο νεαρός φροντιστής. «Ποια είν’ αυτή;» ρώτησε δείχνοντας προς το μέρος της.

«Είναι αυτή που διευθύνει την Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ», είπε ο μηχανοδηγός· ο σεβασμός στη φωνή του ήταν ανυπόκριτος. «Είναι η αντιπρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης».

Μόλις το τρένο τινάχτηκε μπροστά και το σφύριγμά του άρχισε να σβήνει μες στις απέραντες εκτάσεις των αγρών, η Ντάγκνι κάθισε στο παράθυρο κι άναψε ακόμα ένα τσιγάρο. Το δίκτυο καταρρέει απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλη τη χώρα, σκέφτηκε. Οι βλάβες κι οι καθυστερήσεις είναι αδύνατο πια να προβλεφθούν. Αλλά δεν ένιωσε ούτε θυμό ούτε αγωνία. Δεν είχε χρόνο να αισθανθεί.

Όμως η συγκεκριμένη καθυστέρηση θα μπορούσε να προβλεφθεί. Ο προϊστάμενος του Τμήματος του Οχάιο δεν ήταν καλός στη δουλειά του, αλλά ήταν φίλος του Τζέιμς Τάγκαρτ. Η Ντάγκνι το ήξερε, όμως δεν είχε επιμείνει να τον διώξουν επειδή δεν μπορούσε να βρει καλύτερο αντικαταστάτη. Ήταν απίστευτα δύσκολο να βρει κανείς ικανούς υπαλλήλους. Όμως έπρεπε ν’ απαλλαγεί απ’ αυτόν μια και καλή, σκέφτηκε, και να δώσει τη θέση στον Όουεν Κέλογκ, το νεαρό μηχανικό που εργαζόταν ως βοηθός διαχειριστή στον Τερματικό Σταθμό της Τάγκαρτ στη Νέα Υόρκη. Ήταν εξαίρετος υπάλληλος. Στην πραγματικότητα, αυτός διεύθυνε τον Τερματικό Σταθμό. Οι ικανότητές του της είχαν κάνει εντύπωση. Είχε παρακολουθήσει για ένα διάστημα τη δουλειά του, καθώς αναζητούσε πάντα σπίθες ικανοτήτων, σαν κυνηγός διαμαντιών σ’ αφιλόξενες ερημιές. Ο Κέλογκ ήταν ακόμα μικρός για να γίνει προϊστάμενος τμήματος· σκεφτόταν να τον κρατήσει άλλον ένα χρόνο στην τωρινή του θέση, αλλά δεν υπήρχε πια χρόνος για χάσιμο. Θα του μιλούσε μόλις επέστρεφε.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s