Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 015


Η έκφραση που ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο του Τάγκαρτ την ανάγκασε να παραβιάσει την αρχή που της υπαγόρευε ν’ αποφεύγει τις συναισθηματικές αντιδράσεις. Ξέσπασε σε γέλια.

Το Μέταλλο Ρίρντεν ήταν ένα νέο κράμα που επινόησε ο ίδιος ο Ρίρντεν μετά από πειράματα δέκα ετών. Το είχε προωθήσει πρόσφατα στην αγορά, αλλά δεν είχε λάβει ακόμη καμιά παραγγελία.

Ο Τάγκαρτ απόρησε βλέποντας ξαφνικά το γέλιο της Ντάγκνι να μεταλλάσσεται σε παγερή φωνή και να του λέει περιφρονητικά: «Άσ’ το, Τζιμ. Ξέρω τι θα μου πεις: ότι κανείς δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα το Μέταλλο Ρίρντεν, ότι κανείς δεν το εγκρίνει, ότι κανείς δεν θέλει να το αγοράσει, ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται. Παρ’ όλ’ αυτά, οι ράγες μας θα είναι από Μέταλλο Ρίρντεν».

«Μα… κανείς δεν το έχει χρησιμοποιήσει ώς τώρα!» είπε ο Τάγκαρτ, κι ένιωσε να τον ικανοποιεί η σιωπηρή οργή που ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό της. Του άρεσε να παρατηρεί τις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων· ήταν σαν κόκκινα φανάρια που κρέμονταν στη σκοτεινή περιοχή της συνείδησης, φωτίζοντας τα τρωτά σημεία της προσωπικότητας. Όμως η συγκεκριμένη συναισθηματική αντίδραση, αυτός ο παράφορος ενθουσιασμός για ένα κράμα μετάλλου, του φαινόταν ακατανόητος. Κι αυτό τον εμπόδιζε να χρησιμοποιήσει το εύρημά του.

«Η ομόφωνη άποψη των κορυφαίων μεταλλειολόγων της χώρας», της είπε, «είναι αρκετά επιφυλακτική σε σχέση με το Μέταλλο Ρίρντεν. Άλλωστε ―»

«Άσ’ το, Τζιμ».

«Εσύ ποιανού τη γνώμη εμπιστεύεσαι λοιπόν;»

«Δεν εμπιστεύομαι γνώμες».

«Και τι εμπιστεύεσαι;»

«Την ορθή κρίση».

«Και ποιανού την κρίση εμπιστεύτηκες;»

«Τη δική μου».

«Δεν μπορεί. Κάποιον πρέπει να ρώτησες. Ποιον ρώτησες;»

«Κανέναν».

«Τότε τι στην ευχή ξέρεις γι’ αυτό το μέταλλο;»

«Ότι είναι το καλύτερο υλικό που έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά».

«Γιατί;»

«Πρώτον, γιατί είναι ανθεκτικότερο και φτηνότερο από το χάλυβα, και δεύτερον, γιατί έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από κάθε άλλο κράμα μετάλλου».

«Και ποιος το λέει αυτό;»

«Μηχανολογία σπούδασα, Τζιμ. Ξέρω να βλέπω και να καταλαβαίνω».

«Και τι είδες;»

«Το χημικό τύπο και τις δοκιμές του μετάλλου. Ο ίδιος ο Ρίρντεν μου τα έδειξε».

«Αν ήταν τόσο σπουδαίο όσο λες, σίγουρα κάποιος θα το είχε χρησιμοποιήσει. Όμως κανείς δεν έχει δείξει ενδιαφέρον». Είδε τη σπίθα του θυμού στα μάτια της και συνέχισε νευρικά: «Πώς μπορείς να ξέρεις ότι είναι καλό; Πώς μπορείς να είσαι σίγουρη; Πώς μπορείς ν’ αποφασίσεις;»

«Κάποιος πρέπει ν’ αποφασίζει γι’ αυτά τα πράγματα, Τζιμ. Κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή».

«Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι».

«Θέλεις ή δεν θέλεις να σώσουμε τη Γραμμή Ρίο Νόρτε;» Εκείνος δεν απάντησε. «Αν είχαμε την οικονομική δυνατότητα, θα ξήλωνα όλες τις παλιές σιδηροτροχιές, σ’ όλο το δίκτυο, και θα τις αντικαθιστούσα με ράγες από Μέταλλο Ρίρντεν. Έτσι κι αλλιώς χρειάζονται αντικατάσταση. Οι περισσότερες είναι σαραβαλιασμένες. Όμως αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Πρέπει πρώτα να ξελασπώσουμε, να σώσουμε το δίκτυο. Μπορείς να το καταλάβεις αυτό, ναι ή όχι;»

«Το δίκτυό μας παραμένει το καλύτερο στη χώρα. Οι άλλοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση».

«Δηλαδή δεν θέλεις να ξελασπώσουμε;»

«Δεν είπα αυτό! Γιατί σου αρέσει να υπεραπλουστεύεις τα πράγματα; Αλλά, μιας κι ανέφερες το οικονομικό, δεν καταλαβαίνω γιατί θέλεις να σπαταλήσεις τόσα χρήματα στη Γραμμή Ρίο Νόρτε τη στιγμή που η Φοίνιξ Ντουράνγκο μας έχει αρπάξει όλη τη δουλειά εκεί κάτω. Γιατί να κάνουμε μια τέτοια επένδυση χωρίς να έχουμε καμιά προστασία απέναντι σ’ έναν ανταγωνιστή που θα μας καταστρέψει;»

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s