Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 024


Έμεινε ακίνητος σαν να στεκόταν στο εδώλιο δικαστηρίου. Έφερε στο νου του τις επιγραφές που δέσποζαν σ’ ολόκληρη τη χώρα φωτίζοντας τη σκοτεινή νύχτα: Σιδηρομετάλλευμα Ρίρντεν – Κάρβουνο Ρίρντεν – Ασβεστόλιθος Ρίρντεν. Ένιωσε την ανάγκη να υψώσει μια φωτεινή επιγραφή που ν’ αγκαλιάζει όλη την πορεία της ζωής του, μια επιγραφή που να λέει: Η Ζωή του Ρίρντεν.

Έκανε απότομα μεταβολή και συνέχισε να περπατάει. Πλησιάζοντας στο σπίτι του, διαπίστωσε πως είχε αρχίσει να κόβει βήμα, καθώς μια σκοτεινή, αρνητική διάθεση διάβρωνε σιγά σιγά την ευεξία του. Ήταν μια ακαθόριστη απροθυμία. Όχι, σκέφτηκε, όχι, απόψε θα καταλάβουν. Όμως ούτε ήξερε ούτε είχε ποτέ του προσδιορίσει τι ήταν αυτό που ήθελε να καταλάβουν.

Φτάνοντας κοντά, είδε φώτα στα παράθυρα του σαλονιού. Το σπίτι δέσποζε πάνω στο λόφο σαν τεράστιος λευκός όγκος· φάνταζε γυμνό, ενώ ο μοναδικός του διάκοσμος ήταν κάτι ψυχροί, αφιλόξενοι κίονες αποικιακής τεχνοτροπίας. Απέπνεε τη σκυθρωπή όψη μιας μισοντυμένης γύμνιας που δεν άξιζε ν’ αποκαλυφθεί.

Δεν ήταν σίγουρος αν η γυναίκα του τον πρόσεξε μόλις μπήκε στο σαλόνι. Καθόταν δίπλα στο τζάκι και κουβέντιαζε ζωηρά· ο απαλός κυματισμός του χεριού της τόνιζε τα λόγια της. Άκουσε μια μικρή παύση στη φωνή της και νόμισε πως τον είδε, όμως εκείνη δεν σήκωσε το βλέμμα της, παρά συνέχισε να μιλάει με ζωηρό τόνο· δεν μπορούσε να είναι σίγουρος.

«― πιστεύω απλώς ότι έναν καλλιεργημένο άνθρωπο δεν μπορεί να τον συγκινούν τα υποτιθέμενα θαύματα των υλικών επιτευγμάτων», έλεγε. «Τι ενδιαφέρον μπορεί να έχει μια γεώτρηση, για παράδειγμα;»

Τελειώνοντας τη φράση της, γύρισε και κοίταξε τον Ρίρντεν που στεκόταν σιωπηλός μες στις φωτοσκιάσεις του μακρόστενου σαλονιού. Τα χέρια της ξεδιπλώθηκαν στο πλάι με μια απαλή, αέρινη κίνηση, σαν λυγεροί λαιμοί κύκνων.

«Λοιπόν, χρυσέ μου», είπε ευδιάθετη, «πολύ νωρίς δεν γύρισες σήμερα; Δεν είχες τίποτα σκουριές για καθάρισμα;»

Γύρισαν όλοι και τον κοίταξαν – η μητέρα του, ο αδερφός του ο Φίλιπ και ο οικογενειακός τους φίλος Πολ Λάρκιν.

«Συγγνώμη», απάντησε. «Άργησα, το ξέρω».

«Δεν μπορούσες τουλάχιστον να τηλεφωνήσεις;» είπε η μητέρα του. Εκείνος την κοίταζε αφηρημένα σαν να προσπαθούσε να θυμηθεί κάτι. «Υποσχέθηκες πως θα ήσουν μαζί μας στο δείπνο απόψε».

«Πράγματι. Έχεις δίκιο. Ζητώ συγγνώμη. Όμως ξέρετε, σήμερα στο εργοστάσιο παρασκεύασα ―» Σώπασε· δεν καταλάβαινε τι τον εμπόδιζε να αρθρώσει αυτό που ήθελε ν’ ανακοινώσει. «Απλώς… απλώς το ξέχασα», πρόσθεσε άτονα.

«Αυτό εννοεί η μητέρα», είπε ο Φίλιπ.

«Αφήστε τον να συνέλθει πρώτα, το μυαλό του είναι ακόμα στα μέταλλα», είπε εύθυμα η γυναίκα του. «Άντε να βγάλεις το παλτό σου, Χένρι».

Ο Πολ Λάρκιν τον κοίταζε με βλέμμα αφοσιωμένου σκύλου που περιμένει να του δώσουν σημασία. «Γεια σου, Πολ», είπε ο Ρίρντεν. «Πώς από δω;»

«Α, είπα να έρθω μια βόλτα να σας δω. Δεν είναι και τόσο μακριά η Νέα Υόρκη», αποκρίθηκε ο Λάρκιν χαμογελώντας μ’ ευγνωμοσύνη για την προσοχή που του δόθηκε.

«Συμβαίνει κάτι; Έχεις κάποιο πρόβλημα;»

«Και ποιος δεν έχει προβλήματα στις μέρες μας;» είπε ο Λάρκιν χαμογελώντας στοχαστικά. «Πάντως όχι, αυτή τη φορά δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Είπα απλώς να πεταχτώ να σας δω».

Η γυναίκα του γέλασε. «Τώρα τον απογοήτευσες, Πολ». Στράφηκε στον Ρίρντεν. «Τι σύνδρομο είναι αυτό, Χένρι; Κατωτερότητας ή ανωτερότητας; Δεν πιστεύεις ότι μπορεί κάποιος να ενδιαφέρεται για σένα; Ή μήπως νομίζεις ότι κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη βοήθειά σου;»

Ο Ρίρντεν θέλησε να εκφράσει μια οργισμένη άρνηση, όμως εκείνη του χαμογελούσε φιλικά, λες και τα λόγια της ήταν αστεϊσμοί, κουβέντες που υποτίθεται ότι λέγονται χωρίς να εννοούνται, κουβέντες που εκείνος αδυνατούσε να χειριστεί, κι έτσι προτίμησε να μη μιλήσει. Στάθηκε και την κοίταζε σιωπηλά, προσπαθώντας για μια ακόμη φορά να καταλάβει τη συμπεριφορά της.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s