Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 034


Ο Μπόιλ δεν απάντησε· το πρόσωπό του είχε πάρει μια σκυθρωπή όψη. «Άκου, Τζιμ…» άρχισε να λέει με βαρύ ύφος.

Ο Τάγκαρτ χαμογέλασε. «Τι είναι; Ακούω».

«Τζιμ, συμφωνείς, φαντάζομαι, ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο καταστροφικό απ’ το μονοπώλιο».

«Ναι», είπε ο Τάγκαρτ, «απ’ τη μια το μονοπώλιο κι απ’ την άλλη η μάστιγα του ανεξέλεγκτου ανταγωνισμού».

«Ακριβώς. Η σωστή πρακτική βρίσκεται κατά τη γνώμη μου κάπου στο μέσο. Γι’ αυτό, καθήκον της κοινωνίας είναι να ψαλιδίζει τα άκρα. Δεν συμφωνείς;»

«Ναι», αποκρίθηκε ο Τάγκαρτ.

«Πάρε για παράδειγμα την εικόνα που παρουσιάζει η βιομηχανία σιδηρομεταλλεύματος. Η εθνική παραγωγή μειώνεται με τρομακτικό ρυθμό. Απειλεί την ύπαρξη ολόκληρης της χαλυβουργίας. Τα χαλυβουργεία της χώρας κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Μία μονάχα επιχείρηση εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος έχει την τύχη να μην επηρεάζεται απ’ την κρίση. Μια επιχείρηση που η παραγωγή της αυξάνεται διαρκώς και παραδίδει πάντα τις παραγγελίες στην ώρα τους. Όμως, τελικά, ποιος απολαμβάνει τα οφέλη αυτής της δραστηριότητας; Μόνο ο ιδιοκτήτης της, κανένας άλλος. Σου φαίνεται δίκαιο αυτό;»

«Όχι», είπε ο Τάγκαρτ, «καθόλου δίκαιο».

«Οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε δικά μας μεταλλεία. Πώς μπορούμε λοιπόν ν’ ανταγωνιστούμε έναν άνθρωπο που έχει στην κατοχή του μια ευλογημένη γωνιά της γης; Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτός θα είναι πάντα σε θέση να παραδίδει χάλυβα, ενώ εμείς θα πρέπει ν’ αγωνιζόμαστε, να περιμένουμε, να χάνουμε όλους τους πελάτες μας και τελικά να βάζουμε λουκέτο στις επιχειρήσεις μας; Είναι μέσα στα πλαίσια του δημόσιου συμφέροντος ν’ αφήνουμε έναν άνθρωπο να καταστρέφει μια ολόκληρη βιομηχανία;»

«Όχι», είπε ο Τάγκαρτ, «δεν είναι».

«Νομίζω πως η εθνική πολιτική θα πρέπει να προσανατολιστεί στην εξασφάλιση ίσου μεριδίου σιδηρομεταλλεύματος σε όλους τους επιχειρηματίες, με απώτατο σκοπό τη διατήρηση του συνόλου της βιομηχανίας. Εσύ τι λες;»

«Συμφωνώ».

Ο Μπόιλ αναστέναξε. Ύστερα είπε επιφυλακτικά, «Αλλά φαντάζομαι πως δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ουάσινγκτον που να καταλαβαίνουν τι σημαίνει προοδευτική κοινωνική πολιτική».

«Υπάρχουν», είπε αργά ο Τάγκαρτ. «Δεν είναι πολλοί, και δεν είν’ εύκολο να τους προσεγγίσεις, αλλά υπάρχουν. Θα φροντίσω να τους μιλήσω».

Ο Μπόιλ σήκωσε το ποτήρι του και το άδειασε μονορούφι, σαν να είχε ακούσει τελικά αυτό που περίμενε.

«Και μιας και μιλάμε για προοδευτικές πολιτικές, Όρεν», είπε ο Τάγκαρτ, «μήπως θα ’πρεπε να σκεφτούμε λίγο και τους σιδηροδρόμους; Σε μια εποχή που οι μεταφορικές υπηρεσίες περνούν κρίση, που τόσοι σιδηρόδρομοι χρεοκοπούν αφήνοντας ολόκληρες περιοχές της χώρας χωρίς μεταφορές, είναι όντως σωστό να επιτρέπουμε την αλόγιστη αύξηση μεταφορικών υπηρεσιών σε συγκεκριμένες περιοχές; Είναι μέσα στα πλαίσια του δημόσιου συμφέροντος να επιτρέπουμε τον καταστροφικό, απάνθρωπο ανταγωνισμό που επιβάλλουν κάποιοι νεοεμφανιζόμενοι επιχειρηματίες σε εδάφη όπου οι καθιερωμένες εταιρείες έχουν ιστορική προτεραιότητα;»

«Μάλιστα», έκανε ο Μπόιλ, «πολύ ενδιαφέρον ζήτημα, νομίζω ότι πρέπει να το εξετάσουμε. Θα φροντίσω να το συζητήσω με μερικούς φίλους της Εθνικής Ένωσης Σιδηροδρόμων».

«Οι φιλίες», είπε ο Τάγκαρτ μ’ έναν τόνο βαριεστημένης αδιαφορίας, «είναι πολυτιμότερες κι απ’ το χρυσό». Κι εντελώς απροσδόκητα στράφηκε στον Λάρκιν. «Εσύ τι λες, Πολ;»

«Ε… ναι», αποκρίθηκε σαστισμένα ο Λάρκιν. «Ασφαλώς».

«Γι’ αυτό κι εγώ βασίζομαι στις δικές σου φιλίες».

«Ε;»

Όλοι έδειχναν να ξέρουν για ποιο λόγο ο Λάρκιν δεν απάντησε αμέσως. Οι ώμοι του έμοιαζαν να ’χουν ζαρώσει, σαν να ’θελε να κρυφτεί κάτω από το τραπέζι. «Αν μπορούσαμε να εργαστούμε όλοι μας για έναν κοινό σκοπό, τότε κανείς δεν θα κινδύνευε να ζημιωθεί!» αναφώνησε ξαφνικά μ’ έναν παράταιρο τόνο απελπισίας. Είδε τον Τάγκαρτ να τον κοιτάζει και πρόσθεσε παρακλητικά, «Μακάρι να μη χρειαζόταν να βλάψουμε κανέναν».

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s