Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 035


«Πολύ αντικοινωνική στάση», είπε ο Τάγκαρτ με συρτή φωνή. «Οι άνθρωποι που φοβούνται τις θυσίες δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε για κοινούς σκοπούς».

«Μα ξέρω ιστορία», ανταπάντησε ο Λάρκιν, «Διαβάζω πολύ. Κι αποδέχομαι την αρχή της ιστορικής αναγκαιότητας».

«Άρα συμφωνούμε», είπε ο Τάγκαρτ.

«Ναι, όμως είναι ποτέ δυνατόν να είμ’ εγώ αυτός που θ’ ανατρέψει την πορεία του κόσμου;» Ο Λάρκιν έμοιαζε να ικετεύει, όμως η ικεσία του δεν απευθυνόταν σε κανέναν. «Είναι δυνατόν;»

«Όχι, κύριε Λάρκιν», είπε ο Ουέσλι Μάουτς. «Δεν είναι δυνατόν. Αλλά μην ανησυχείτε. Ούτ’ εσείς ούτ’ εγώ πρόκειται να κατηγορηθούμε αν –»

Ο Λάρκιν γύρισε απότομα το κεφάλι του και κοίταξε αλλού, σαν να τον διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα· δεν άντεχε να κοιτάζει τον Μάουτς.

«Πέρασες ωραία στο Μεξικό, Όρεν;» ρώτησε ο Τάγκαρτ με απροσδόκητα δυνατή κι αδιάφορη φωνή. Οι τέσσερις άντρες κατάλαβαν πως η συζήτηση είχε φτάσει στο τέλος της. Ο σκοπός είχε επιτευχθεί· αυτό που περίμεναν ν’ ακούσουν, ο καθένας απ’ την πλευρά του, είχε με κάποιον τρόπο ειπωθεί.

«Εκπληκτικό μέρος το Μεξικό», απάντησε εύθυμα ο Μπόιλ. Εξάπτει το νου και τη φαντασία. Τα φαγητά τους βέβαια είναι απαίσια, ξερνούσα όλη μέρα. Όμως εργάζονται πολύ σκληρά για να ορθοποδήσουν».

«Πώς πάνε τα πράγματα εκεί κάτω;»

«Θαυμάσια. Αυτή την περίοδο ωστόσο έχουν… Όμως η αλήθεια είναι ότι στοχεύουν στο μέλλον. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Μεξικού έχει λαμπρό μέλλον. Σε λίγα χρόνια θα μας έχει ξεπεράσει».

«Στα Ορυχεία Σαν Σεμπαστιάν πήγες;»

Οι τέσσερις άντρες ανασκουμπώθηκαν· είχαν επενδύσει όλοι τους μεγάλα κεφάλαια στις μετοχές των Ορυχείων Σαν Σεμπαστιάν.

Ο Μπόιλ δεν απάντησε αμέσως, κι έτσι η φωνή του ακούστηκε αφύσικα βίαιη καθώς έσπασε απότομα τη σιωπή: «Μα και βέβαια, άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός του ταξιδιού μου».

«Και;»

«Τι και;»

«Πώς είναι τα πράγματα;»

«Τέλεια. Τέλεια. Αυτό το βουνό φαίνεται να ’χει τα μεγαλύτερα αποθέματα χαλκού πάνω στη γη!»

«Δουλεύουν αρκετά; Πώς σου φάνηκε;»

«Πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω τέτοια κινητικότητα».

«Σε τι στάδιο βρίσκονται;»

«Νά… μ’ αυτό τον αλλοδαπό που έχουν εκεί κάτω για προϊστάμενο… δεν μπόρεσα να καταλάβω και πολλά απ’ όσα έλεγε, πάντως το σίγουρο είναι ότι έχουν πολλή δουλειά».

«Κάποιο… πρόβλημα μήπως;»

«Πρόβλημα; Στα Ορυχεία Σαν Σεμπαστιάν; Όχι, βέβαια. Είναι ιδιωτική επιχείρηση, η τελευταία ιδιωτική επιχείρηση που έχει απομείνει στο Μεξικό – κι η διαφορά είναι ολοφάνερη».

«Όρεν», ρώτησε επιφυλακτικά ο Τάγκαρτ, «τι είν’ αυτές οι φήμες ότι σχεδιάζουν να εθνικοποιήσουν τα Ορυχεία Σαν Σεμπαστιάν;»

«Συκοφαντίες», είπε ο Μπόιλ θυμωμένα, «αναίσχυντες συκοφαντίες. Το ξέρω από πρώτο χέρι. Βγήκα για δείπνο με τον υπουργό Πολιτισμού και μίλησα με όλους τους παράγοντες».

«Πρέπει να θεσπιστεί νόμος που να τιμωρεί τις ανεύθυνες διαδόσεις», είπε ο Τάγκαρτ με βλοσυρό ύφος. «Ας πιούμε άλλο ένα».

Έγνεψε κακόκεφα σ’ ένα σερβιτόρο. Το μπαρ ήταν χωμένο σε μια σκοτεινή γωνιά της αίθουσας· ένας ηλικιωμένος μπάρμαν με ζαρωμένο πρόσωπο στεκόταν ακίνητος πίσω απ’ τον πάγκο για μεγάλα διαστήματα. Όταν του έδιναν παραγγελία, ετοίμαζε τα ποτά με περιφρονητική βραδύτητα. Δουλειά του ήταν να υπηρετεί την ανθρώπινη ανάπαυλα και ψυχαγωγία, αλλά οι τρόποι του θύμιζαν περισσότερο κακότροπο κομπογιαννίτη που καλείται ν’ αντιμετωπίσει μια μιαρή νόσο.

Οι τέσσερις άντρες παρέμειναν σιωπηλοί μέχρι που ο σερβιτόρος τούς έφερε τα ποτά και τ’ ακούμπησε στο τραπέζι. Μέσα στο ημίφως, τα ποτήρια έμοιαζαν με αχνά γαλάζια φωτάκια, με τέσσερις άτονες φλόγες γκαζιού. Ο Τάγκαρτ άπλωσε το χέρι για να πάρει το ποτήρι του κι ένα ξαφνικό χαμόγελο διαγράφηκε στο πρόσωπό του.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s