Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 038


Ήταν δώδεκα χρονών όταν είπε στον Έντι Γουίλερς ότι μια μέρα θ’ αναλάμβανε τη διαχείριση του σιδηροδρόμου. Στα δεκαπέντε της σκέφτηκε για πρώτη φορά ότι οι γυναίκες δεν διοικούν σιδηροδρόμους κι ότι θα συναντούσε αντιδράσεις. Αηδίες, είπε μέσα της, και δεν την απασχόλησε ποτέ ξανά αυτό το ζήτημα.

Ξεκίνησε να δουλεύει για την Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ σε ηλικία δεκαέξι ετών. Ο πατέρας της δεν έφερε αντίρρηση: του φαινόταν παράξενο και κάπως διασκεδαστικό. Ξεκίνησε ως νυχτερινή τηλεφωνήτρια σ’ ένα μικρό επαρχιακό σταθμό. Τα πρώτα χρόνια έπρεπε να δουλεύει βράδυ, γιατί φοιτούσε παράλληλα σε μια σχολή μηχανικών.

Ο Τζέιμς Τάγκαρτ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στο σιδηρόδρομο την ίδια εποχή· ήταν είκοσι ενός ετών. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων.

Η ανέλιξη της Ντάγκνι στην Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ ήταν ταχεία κι αδιαφιλονίκητη. Αναλάμβανε θέσεις ευθύνης επειδή δεν υπήρχε κανείς άλλος να τις αναλάβει. Οι λιγοστοί ικανοί άντρες που υπήρχαν γύρω της γίνονταν κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι. Οι ανώτεροί της έμοιαζαν να φοβούνται να ασκήσουν τις δικαιοδοσίες τους, αποφεύγοντας επιμελώς να παίρνουν αποφάσεις, κι έτσι έπαιρνε η ίδια την ευθύνη να καθοδηγεί τους υπαλλήλους. Και οι υπάλληλοι την άκουγαν. Σε κάθε βήμα τής ανοδικής της πορείας αναλάμβανε τα καθήκοντα του πόστου της πολύ πριν λάβει τον αντίστοιχο τίτλο. Ήταν σαν να προχωρούσε μέσ’ από άδεια δωμάτια. Κανείς δεν της εναντιωνόταν αλλά και κανείς δεν επιδοκίμαζε την πρόοδό της.

Ο πατέρας της ένιωθε μια παράξενη περηφάνια για την ανέλιξή της, αλλά δεν έλεγε τίποτα, ενώ τα μάτια του έπαιρναν μια θλιμμένη έκφραση όποτε την έβλεπε να κάθεται πίσω από το γραφείο. Όταν πέθανε, η Ντάγκνι ήταν είκοσι εννέα χρονών. «Μόνο ένας Τάγκαρτ μπορεί να διευθύνει αυτό το σιδηρόδρομο», ήταν τα τελευταία λόγια που της είπε. Με το παράξενο βλέμμα του της έδειχνε πως την αποχαιρετούσε, αλλά ταυτόχρονα και πως τη λυπόταν.

Η διαχείριση του μετοχικού κεφαλαίου της Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ ανατέθηκε στον Τζέιμς Τάγκαρτ. Ήταν τριάντα τεσσάρων χρονών όταν έγινε πρόεδρος του σιδηροδρόμου. Η Ντάγκνι δεν αμφέβαλλε πως το Διοικητικό Συμβούλιο θα τον εξέλεγε, όμως δεν κατάλαβε ποτέ τον ενθουσιασμό τους γι’ αυτή την απόφαση. Μιλούσαν για τη συνέχιση της παράδοσης, έλεγαν ότι πρόεδρος ήταν πάντα ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Τάγκαρτ· εξέλεξαν τον Τζέιμς Τάγκαρτ με τον ίδιο τρόπο που θ’ απέφευγαν να περάσουν κάτω από μια σκάλα τρέμοντας τη γρουσουζιά. Μιλούσαν για «το χάρισμά του να είναι προσφιλής στον κόσμο», για «την καλή εικόνα του στον Τύπο», για «το ταλέντο του στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον». Έδειχνε να έχει μια σπάνια ικανότητα να κερδίζει την εύνοια του κράτους.

Η Ντάγκνι δεν ήξερε τίποτα για τις «σχέσεις με την Ουάσινγκτον» και δεν μπορούσε να συλλάβει τι ικανότητες απαιτού­σαν. Παρ’ όλ’ αυτά δεν αμφισβήτησε ποτέ την αναγκαιότητα αυτών των «σχέσεων», αφού καταλάβαινε ότι υπήρχαν δουλειές που, αν και υποτιμητικές, ήταν απαραίτητες, όπως ο καθαρισμός των υπονόμων· κάποιος έπρεπε να τις κάνει, και ο Τζιμ έδειχνε να του αρέσει αυτή η δουλειά.

Δεν φιλοδόξησε ποτέ της να γίνει πρόεδρος της εταιρείας· το Τμήμα Διαχείρισης ήταν το μόνο που την ενδιέφερε. Οι παλιοί υπάλληλοι της Τάγκαρτ, που αντιπαθούσαν τον Τζιμ, ήξεραν πολύ καλά ποιος έκανε πραγματικά κουμάντο. Κάθε φορά που την έβλεπαν στις ράγες του σιδηροδρόμου, της έλεγαν νοσταλγικά, κοιτάζοντάς την όπως την είχε κοιτάξει κάποτε ο πατέρας της, «Μόνο ένας Τάγκαρτ μπορεί να διευθύνει αυτό το σιδηρόδρομο». Η υπεροχή της απέναντι στον Τζιμ βασιζόταν στη γενικότερη πεποίθηση ότι ο αδερφός της δεν ήταν αρκετά έξυπνος ώστε να βλάψει σοβαρά την εταιρεία, κι επομένως, όποια ζημιά κι αν προξενούσε, εκείνη θα ήταν πάντα σε θέση να την αποκαταστήσει.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s