Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 039


Στα δεκαέξι της, όταν καθόταν στο γραφείο του τηλεφωνητή και παρακολουθούσε τα φωτισμένα βαγόνια των αμαξοστοιχιών της Τάγκαρτ έξω απ’ το παράθυρο, πίστευε πως είχε βρει τελικά τον κόσμο που της ταίριαζε. Στα χρόνια που ακολούθησαν ανακάλυψε πως είχε κάνει λάθος. Ο αντίπαλος με τον οποίο είχε ν’ αναμετρηθεί δεν ήταν αντάξιος των δυνατοτήτων της· όχι κάτι εξαιρετικό, που θα ήταν τιμή της να το αντιμετωπίσει – μόνο ένα άχρωμο παραπέτασμα από βαμβάκι, μια μαλακή, άμορφη μάζα που δεν μπορούσε ν’ αντισταθεί σε τίποτα και σε κανέναν, αλλά κατάφερνε ωστόσο να της φράζει το δρόμο. Στεκόταν ανήμπορη μπροστά σ’ αυτό το γρίφο, αδυνατώντας να δώσει απάντηση.

Τα πρώτα χρόνια έπιανε κάποιες φορές τον εαυτό της να ουρλιάζει σιωπηλά, αναζητώντας μια σπίθα ανθρώπινης ικανότητας, μια σπίθα αληθινής πνευματικής διαύγειας. Λαχταρούσε βασανιστικά ένα φίλο, ή έναν εχθρό, με μυαλό δυνατότερο απ’ το δικό της. Όμως η λαχτάρα έσβησε. Είχε δουλειά να κάνει. Δεν είχε χρόνο να νιώσει πόνο· τουλάχιστον όχι συχνά.

Το πρώτο βήμα της πολιτικής που εφάρμοσε ο Τζέιμς Τάγκαρτ στο σιδηρόδρομο ήταν η κατασκευή της Γραμμής Σαν Σεμπαστιάν. Αρκετά άτομα είχαν συμβάλει στη λήψη αυτής της απόφασης. Όμως για την Ντάγκνι ένα μονάχα όνομα δέσποζε πάνω απ’ αυτό το εγχείρημα, ένα όνομα που εξαφάνιζε τα πάντα γύρω του. Ένα όνομα που σφράγισε πέντε χρόνια αγωνιώδους προσπάθειας, με χιλιόμετρα χαμένων σιδηροτροχιών κι αναφορές που κατέγραφαν καθημερινά τις απώλειες της Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ – απώλειες που κυλούσαν σαν κόκκινο ρυάκι από μια πληγή που αιμορραγεί χωρίς ελπίδα να επουλωθεί. Ήταν το ίδιο όνομα που φιγουράριζε στην ταινία του τηλέγραφου των τελευταίων χρηματιστηρίων που είχαν απομείνει στον κόσμο, στα καπνισμένα φουγάρα που βυθίζονταν στο πύρωμα των υψικαμίνων τήξης χαλκού και στα πρωτοσέλιδα των σκανδαλοθηρικών περιοδικών, στις σελίδες των περγαμηνών που κατέγραφαν τις αριστοκρατικές γενιές ανά τους αιώνες, αλλά και στις κάρτες που συνόδευαν τις ανθοδέσμες στα ιδιαίτερα δωμάτια γυναικών σε τρεις ηπείρους.

Το όνομα ήταν Φρανσίσκο ντ’ Ανκόνια.

Σε ηλικία είκοσι τριών χρονών, όταν κληρονόμησε την οικογενειακή περιουσία, ο Φρανσίσκο ντ’ Ανκόνια ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ο απόλυτος άρχοντας του χαλκού. Τώρα, στα τριάντα έξι του, είχε τη φήμη του πλουσιότερου ανθρώπου και του πιο επιπόλαιου καζανόβα πάνω στη γη. Ήταν ο τελευταίος απόγονος μιας από τις πιο αριστοκρατικές οικογένειες της Αργεντινής. Είχε στην κατοχή του κτηνοτροφικά αγροκτήματα, φυτείες καφέ και το μεγαλύτερο μέρος των ορυχείων χαλκού τής Χιλής. Είχε δική του τη μισή Νότια Αμερική, αλλά και διαφόρων ειδών ορυχεία διάσπαρτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να βγαίνει κι από κει ένα μικρό χαρτζιλίκι.

Όταν ο Φρανσίσκο ντ’ Ανκόνια αγόρασε ξαφνικά απέραντες εκτάσεις άγονων βουνών στο Μεξικό, άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη πως είχε ανακαλύψει τεράστια αποθέματα χαλκού. Δεν έκανε καμιά προσπάθεια να πουλήσει τις μετοχές της εταιρείας του· οι μετοχές γλιστρούσαν μέσ’ απ’ τα χέρια του κι αυτός απλώς επέλεγε τους ενδιαφερόμενους. Είχε τέτοιο ταλέντο στα οικονομικά, που τον αποκαλούσαν φαινόμενο. Κανείς δεν είχε καταφέρει να τον ρίξει ποτέ, ό,τι συναλλαγή κι αν επιχειρούσε, κι έτσι αύξανε την αμύθητη περιουσία του σε κάθε του βήμα – όποτε έμπαινε στον κόπο να κάνει κάποιο βήμα. Οι σφοδρότεροι επικριτές του ήταν οι πρώτοι που άρπαζαν τις ευκαιρίες για να επωφεληθούν απ’ το ταλέντο του, αποβλέποντας σ’ ένα μερίδιο από τον πιο πρόσφατα αποκτημένο πλούτο του. Ο Τζέιμς Τάγκαρτ, ο Όρεν Μπόιλ κι οι φίλοι τους ήταν από τους πιο δυνατούς μετόχους στο επιχειρηματικό σχέδιο που ο Φρανσίσκο ντ’ Ανκόνια είχε ονομάσει Ορυχεία Σαν Σεμπαστιάν.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s