Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 040


Η Ντάγκνι δεν κατάλαβε ποτέ ποιοι ήταν οι λόγοι –ή οι επιρροές– που ώθησαν τον Τζέιμς Τάγκαρτ να κατασκευάσει μια σιδηροδρομική γραμμή νότια του Τέξας προς την άγονη περιοχή του Σαν Σεμπαστιάν. Πάντως ούτε ο ίδιος έδειχνε να ξέρει το λόγο: ενεργούσε σαν να μην είχε δική του βούληση, αποφάσιζε σαν το φτερό στον άνεμο, και το τελικό αποτέλεσμα ήταν πάντα θέμα τύχης. Κάποια από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τής Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ εναντιώθηκαν στο συγκεκριμένο σχέδιο. Η εταιρεία χρειαζόταν χρήματα κι εξοπλισμό για την αναβάθμιση της Γραμμής Ρίο Νόρτε· ήταν αδύνατο να γίνουν και τα δύο. Όμως ο Τζέιμς Τάγκαρτ ήταν ο νέος πρόεδρος του σιδηροδρόμου. Ήταν ο πρώτος χρόνος της θητείας του. Και κέρδισε.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Μεξικού υποδέχτηκε θερμά την κατασκευή της γραμμής και υπέγραψε συμβόλαιο που εγγυόταν στην Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τού σιδηροδρόμου της για διακόσια χρόνια, σε μια χώρα όπου δεν υπήρχαν δικαιώματα ιδιοκτησίας. Την ίδια εγγύηση είχε αποσπάσει και ο Φρανσίσκο ντ’ Ανκόνια για τα ορυχεία του.

Η Ντάγκνι πολέμησε την κατασκευή της Γραμμής Σαν Σεμπαστιάν. Πολέμησε με όσα μέσα διέθετε. Όμως εκείνη την εποχή δεν ήταν παρά βοηθός του Τμήματος Διαχείρισης, πάρα πολύ νέα, χωρίς καμιά δικαιοδοσία, με αποτέλεσμα κανείς να μην ακούει την άποψή της.

Δεν κατάφερε ποτέ, ούτε τότε ούτε αργότερα, να καταλάβει τα κίνητρα που οδήγησαν στην απόφαση για την κατασκευή αυτής της γραμμής. Παρακολούθησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ως εκπρόσωπος της μειοψηφίας, σαν αβοήθητος θεατής, νιώθοντας μια παράξενη αίσθηση μυστικοπάθειας να πλανιέται στην ατμόσφαιρα της αίθουσας, σκεπάζοντας κάθε ομιλία, κάθε επιχείρημα, λες κι ο πραγματικός λόγος της απόφασης, που δεν αναφερόταν ποτέ ανοιχτά, ήταν σαφής σε όλους εκτός απ’ την ίδια.

Μιλούσαν για τη μελλοντική σημασία των εμπορικών συναλλαγών με το Μεξικό, για τη διακίνηση άφθονων εμπορευμάτων, για τα τεράστια έσοδα που θ’ απέφερε η αποκλειστική μεταφορά των ανεξάντλητων προμηθειών χαλκού. Τα αποδείκνυαν όλ’ αυτά επικαλούμενοι τα προηγούμενα επιτεύγματα του Φρανσίσκο ντ’ Ανκόνια. Δεν ανέφεραν κανένα ορυκτολογικό δεδομένο για τα Ορυχεία Σαν Σεμπαστιάν. Άλλωστε, ελάχιστα δεδομένα ήταν διαθέσιμα· οι πληροφορίες που είχε δώσει ο ντ’ Ανκόνια γι’ αυτά τα ορυχεία ήταν μάλλον ασαφείς· όμως εκείνοι δεν έδειχναν να χρειάζονται δεδομένα.

Μιλούσαν ατέλειωτες ώρες για τη φτώχεια των Μεξικανών και για την απεγνωσμένη ανάγκη τους για μεταφορικές υπηρεσίες. «Δεν τους δόθηκε ποτέ μια ευκαιρία». «Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε ένα φτωχό λαό ν’ αναπτυχθεί. Κατά την άποψή μου, κάθε χώρα πρέπει να προστατεύει τους γείτονές της».

Εκείνη άκουγε, και σκεφτόταν όλες αυτές τις γραμμές που είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει η Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ· τα εισοδήματα της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής εταιρείας τής χώρας μειώνονταν σταδιακά χρόνο με το χρόνο. Σκεφτόταν πόσο επιτακτική ήταν η ανάγκη για επισκευές και πόσο δυσοίωνο διαγραφόταν το μέλλον του σιδηροδρόμου έτσι όπως τον παραμελούσαν. Δεν είχαν καμιά πολιτική στον τομέα της συντήρησης, ήταν σαν να ’παιζαν συνεχώς μ’ ένα κομμάτι λάστιχο, τεντώνοντάς το δειλά δειλά για να δουν μέχρι πού μπορεί ν’ αντέξει.

«Πιστεύω πως οι Μεξικάνοι είν’ ένας πολύ εργατικός λαός, που τον έχει συνθλίψει η πρωτόγονη οικονομία του. Πώς θα καταφέρουν ν’ αναπτύξουν βιομηχανίες αν κάποιος δεν τους τείνει μια χείρα βοηθείας;» «Όταν μελετάμε μια επένδυση, πρέπει πάνω απ’ όλα να λαμβάνουμε υπόψη το ανθρώπινο στοιχείο, και μετά τους καθαρά υλικούς παράγοντες».

Εκείνη σκεφτόταν μια μηχανή που είχε εγκαταλειφθεί σε κάποιο σημείο της Γραμμής Ρίο Νόρτε, επειδή είχε δημιουργηθεί κάποια ρωγμή. Σκεφτόταν εκείνες τις πέντε μέρες που είχε διακοπεί η κυκλοφορία στη Γραμμή Ρίο Νόρτε, επειδή ένας τοίχος αντιστήριξης είχε καταρρεύσει και τόνοι βράχων είχαν καταπλακώσει τις γραμμές.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s