Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 042


Η Ντάγκνι ήταν τριάντα δύο χρονών όταν είπε στον Τζέιμς Τάγκαρτ πως ήθελε να παραιτηθεί. Διεύθυνε το Τμήμα Διαχείρισης τρία ολόκληρα χρόνια, χωρίς τίτλο, χωρίς αναγνώριση, χωρίς καμιά δικαιοδοσία. Την είχε κουράσει η αποστροφή που ένιωθε για όλες αυτές τις ώρες, τις μέρες, τις νύχτες που πήγαιναν χαμένες, τις ώρες που σπαταλούσε προσπαθώντας να παρακάμψει την αναποτελεσματική παρουσία ενός φίλου του Τζιμ ο οποίος έφερε τον τίτλο του αντιπροέδρου Διαχείρισης. Ο άντρας αυτός δεν εφάρμοζε καμιά πολιτική και κάθε του κίνηση βασιζόταν ουσιαστικά στις δικές της αποφάσεις, τις οποίες τελικά ενέκρινε, αφού πρώτα έκανε τ’ αδύνατα δυνατά για να τις εμποδίσει. Η Ντάγκνι ανακοίνωσε την απόφασή της σαν να ’στελνε τελεσίγραφο. Ο Τζιμ έμεινε για λίγο με το στόμα ανοιχτό κι έπειτα είπε, «Μα, Ντάγκνι, είσαι γυναίκα! Μια γυναίκα στη θέση τού αντιπροέδρου Διαχείρισης! Είναι ανήκουστο! Το Συμβούλιο δεν πρόκειται να το εγκρίνει!» «Τότε φεύγω αυτή τη στιγμή», απάντησε εκείνη.

Δεν σκέφτηκε τι θα έκανε από κει και πέρα στη ζωή της. Και μόνο στην ιδέα ότι θα εγκατέλειπε την Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ ένιωθε λες κι επρόκειτο να της ακρωτηριάσουν τα πόδια· σκέφτηκε πως έπρεπε πρώτα ν’ ακρωτηριαστεί και μετά να δει πώς θα μπορούσε να κουβαλήσει ό,τι φορτίο της είχε απομείνει.

Δεν κατάλαβε ποτέ γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την εκλογή της στη θέση του αντιπροέδρου Διαχείρισης.

Αυτή ήταν που τους παρέδωσε τελικά την πολυπόθητη Γραμμή Σαν Σεμπαστιάν. Όταν ανέλαβε, τα έργα βρίσκονταν τρία χρόνια σε εξέλιξη· το ένα τρίτο των γραμμών είχε στρωθεί· το κόστος είχε ξεπεράσει τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό. Απέλυσε τους φίλους του Τζιμ και προσέλαβε έναν εργολάβο που ολοκλήρωσε το έργο μέσα σ’ ένα χρόνο.

Η Γραμμή Σαν Σεμπαστιάν είχε τεθεί πλέον σε λειτουργία. Όμως ούτε πληθώρα εμπορευμάτων φαινόταν πουθενά ούτε τρένα φορτωμένα με χαλκό διέσχιζαν τα σύνορα. Μόνο κάτι λιγοστά βαγόνια κατηφόριζαν με πάταγο τις πλαγιές των βουνών του Σαν Σεμπαστιάν, κι αυτά αραιά και πού. Τα ορυχεία, έλεγε ο Φρανσίσκο ντ’ Ανκόνια, βρίσκονταν ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης. Η αφαίμαξη της Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ συνεχιζόταν.

Τώρα καθόταν στο γραφείο της, όπως τόσα απογεύματα στο παρελθόν, και προσπαθούσε να επιλύσει το πρόβλημα ποιες γραμμές μπορούσαν να σώσουν το δίκτυο και σε πόσα χρόνια.

Η Γραμμή Ρίο Νόρτε, αν κατασκευαζόταν απ’ την αρχή, θα μπορούσε να στηρίξει από μόνη της ολόκληρο το δίκτυο. Κοιτάζοντας τα χαρτιά με τους προϋπολογισμούς, οι οποίοι το μόνο που πρόβλεπαν ήταν απώλειες, ο νους της δεν πήγε στη μακρόχρονη, παράλογη αγωνία του μεξικανικού εγχειρήματος. Αυτό που ήρθε αυτόματα στο μυαλό της ήταν ένα τηλεφώνημα. «Χανκ, μπορείς να μας σώσεις; Μπορείς να μας παραδώσεις σιδηροτροχιές το συντομότερο δυνατό και με τη μεγαλύτερη δυνατή πίστωση;» Μια ήρεμη, σταθερή φωνή της είχε απαντήσει, «Βεβαίως».

Η σκέψη αυτή της έδωσε κουράγιο. Έσκυψε πάνω από τα χαρτιά που ήταν απλωμένα στο γραφείο, νιώθοντας ξαφνικά ικανή να συγκεντρωθεί. Τουλάχιστον υπήρχε ένα πράγμα στο οποίο μπορούσε να βασιστεί, ένα πράγμα που δεν θα κατέρρεε όταν το χρειαζόταν.

Ο Τζέιμς Τάγκαρτ πέρασε τον προθάλαμο που οδηγούσε στο γραφείο της Ντάγκνι, διατηρώντας ακόμη αυτή την αίσθηση αυτοπεποίθησης που ένιωθε πριν από μισή ώρα στο μπαρ, ανάμεσα στους τρεις άντρες. Όταν άνοιξε την πόρτα, η αυτοπεποίθηση χάθηκε. Προχώρησε προς το γραφείο της σαν παιδί που το σέρνουν από τ’ αυτί για να το τιμωρήσουν κι αυτό κρατάει μέσα του την πικρία για όλη του τη ζωή.

Είδε ένα κεφάλι σκυμμένο πάνω από σωρούς χαρτιών, είδε το φως της επιτραπέζιας λάμπας να λαμπυρίζει πάνω στα ξεχτένιστα μαλλιά, είδε ένα λευκό, αέρινο πουκάμισο να κολλάει στους λεπτοκαμωμένους ώμους της.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s