Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 045


Ο Ναθάνιελ Τάγκαρτ ήταν ένας απένταρος τυχοδιώκτης που κατέφθασε στη Νέα Αγγλία, άγνωστο από πού, και κατασκεύασε ένα σιδηρόδρομο που διέσχιζε ολόκληρη τη χώρα την εποχή των πρώτων χαλύβδινων σιδηροτροχιών. Ο σιδηρόδρομός του υπήρχε ακόμη· ο αγώνας που έκανε για να ολοκληρώσει το εγχείρημά του μετουσιώθηκε τελικά σε θρύλο, είτε γιατί οι άνθρωποι αρνούνταν να τον καταλάβουν είτε γιατί προτιμούσαν να τον θεωρούν ανέφικτο.

Ήταν ένας άνθρωπος που δεν δέχτηκε ποτέ πως οι άλλοι έχουν δικαίωμα να μπαίνουν εμπόδιο στο δρόμο του. Έθετε το στόχο του και προχωρούσε προς την επίτευξή του, ακολουθώντας μια πορεία τόσο ευθεία όσο κι οι σιδηροτροχιές του. Δεν ζήτησε ποτέ του δάνεια, επιχορηγήσεις, παραχωρήσεις γης ή νομοθετικές διευκολύνσεις απ’ την κυβέρνηση. Συγκέντρωνε τα χρήματα από τους ανθρώπους που τα διέθεταν, γυρνώντας από πόρτα σε πόρτα – από τις μαονένιες πύλες των τραπεζιτών μέχρι τις σανιδένιες πόρτες των μοναχικών αγροικιών. Δεν μιλούσε ποτέ για το κοινό όφελος. Απλώς έλεγε στον κόσμο ότι ο σιδηρόδρομός του θα τους απέφερε πολλά κέρδη, κι εξηγούσε τους λόγους που τον έκαναν να πιστεύει στην επιτυχία του εγχειρήματός του. Και οι λόγοι ήταν πολύ πειστικοί. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ ήταν μια από τις λίγες σιδηροδρομικές εταιρείες που δεν χρεοκόπησαν ποτέ κι η μοναδική που το μετοχικό της κεφάλαιο εξακολουθούσε να παραμένει στα χέρια των απογόνων του ιδρυτή της.

Όσο ζούσε, δεν ήταν διάσημος, αλλά διαβόητος· το όνομα «Νατ Τάγκαρτ» κυκλοφορούσε στα χείλη των ανθρώπων όχι ως ένδειξη αναγνώρισης, αλλά με κακόβουλη περιέργεια. Κι αν κάποιοι τον θαύμαζαν, τον θαύμαζαν περισσότερο σαν επιτυχημένο κακοποιό. Ωστόσο ούτε μια δεκάρα απ’ τα χρήματά του δεν είχε αποκτηθεί με βία ή απάτη· δεν ήταν ένοχος για τίποτα, παρά μόνο για το γεγονός ότι κέρδισε μόνος του την περιουσία του και δεν ξεχνούσε ποτέ πως ήταν δική του.

Διάφορες ιστορίες κυκλοφορούσαν γύρω απ’ τ’ όνομά του. Έλεγαν ότι κάποτε, σε κάποια από τις άγριες μεσοδυτικές πολι­τείες, δολοφόνησε ένα νομοθέτη ο οποίος προσπάθησε ν’ ανακαλέσει μια επίσημη άδεια που του είχε παραχωρηθεί, την ώρα μάλιστα που ο μισός σιδηρόδρομος είχε στρωθεί στην πολιτεία· κάποιοι νομοθέτες υπολόγιζαν να κερδοσκοπήσουν από τις μετοχές τού Τάγκαρτ, ποντάροντας στο ανεβοκατέβασμα των τιμών τους. Ο Νατ Τάγκαρτ παραπέμφθηκε για φόνο, όμως η κατηγορία δεν αποδείχτηκε ποτέ. Από τότε δεν είχε ξανά προβλήματα με τοπικούς νομοθέτες.

Έλεγαν ότι ο Νατ Τάγκαρτ είχε διακινδυνεύσει πολλές φορές τη ζωή του για το σιδηρόδρομό του· μια φορά όμως διακινδύ­νευσε κάτι περισσότερο από τη ζωή του. Καθώς βρισκόταν σε απελπιστική ανάγκη για κεφάλαια κι έβλεπε τα έργα της κατασκευής του σιδηροδρόμου να διακόπτονται, πέταξε από μια τριώροφη σκάλα ένα διακεκριμένο πολιτικό που του πρόσφερε δάνειο από την κυβέρνηση. Τότε έβαλε ενέχυρο τη γυναίκα του, προκειμένου να πάρει δάνειο από έναν εκατομμυριούχο ο οποίος τον μισούσε αλλά θαύμαζε την ομορφιά της συζύγου του. Ο Τάγκαρτ αποπλήρωσε το δάνειο εμπρόθεσμα και δεν χρειάστηκε να παραδώσει το ενέχυρο. Η συμφωνία είχε γίνει με τη συγκατάθεση της συζύγου του. Ήταν μια γυναίκα σπάνιας ομορφιάς, που καταγόταν από την πιο αριστοκρατική οικογένεια μιας νότιας πολιτείας κι οι δικοί της την είχαν αποκληρώσει επειδή κλέφτηκε με τον Νατ Τάγκαρτ όταν αυτός ήταν ακόμα ρακένδυτος τυχοδιώκτης.

This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s