Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 056


Επιστρέφοντας στο γραφείο του, ο Τάγκαρτ βρήκε τον Όρεν Μπόιλ να τον περιμένει. Μόλις έμειναν μόνοι, η συμπεριφορά του Τάγκαρτ άλλαξε. Ακούμπησε αποκαμωμένος πάνω στο γραφείο. Το πρόσωπό του έδειχνε κάτωχρο και ταλαιπωρημένο.

«Λοιπόν;» ρώτησε.

Ο Μπόιλ άνοιξε τα χέρια του απελπισμένα. «Το έψαξα, Τζιμ», είπε. «Τα πράγματα είναι όπως τα ξέρεις: ο ντ’ Ανκόνια έχασε δεκαπέντε εκατομμύρια δολάρια σ’ αυτά τα ορυχεία. Ούτε κομπίνα ούτε βρόμικα παιχνίδια, απλώς έβαλε τα λεφτά του και τα έχασε».

«Και τι σκοπεύει να κάνει;»

«Αυτό δεν το ξέρει κανείς».

«Δεν νομίζω να τους αφήσει να τον γδάρουν. Δεν είναι κανένας βλάκας. Κάποιον άσο θα ’χει κρυμμένο στο μανίκι».

«Το ελπίζω».

«Αυτός έχει κατατροπώσει τα μεγαλύτερα γεράκια της αγοράς. Θ’ αφήσει τώρα να του τη φέρουν οι κωλο-Μεξικάνοι μ’ ένα διάταγμα; Να ’σαι σίγουρος ότι αυτός θα πει την τελευταία λέξη, κι εμείς θα πρέπει να ’μαστε από κοντά, να μείνουμε μέσα στο παιχνίδι!»

«Αυτό εξαρτάται από σένα, Τζιμ. Φίλος σου είναι».

«Φίλος του κερατά! Ούτε να τον βλέπω δεν θέλω».

Πάτησε ένα κουμπί κι ειδοποίησε το γραμματέα του. Ο γραμματέας μπήκε στο γραφείο διστακτικά· ήταν ένας νέος άντρας, όχι πολύ νεαρός πια, με αναιμικό πρόσωπο, θλιμμένη όψη και την ευγενική απάθεια της χρόνιας αποθάρρυνσης.

«Κανόνισες ραντεβού με τον Φρανσίσκο ντ’ Ανκόνια;» ρώτησε κοφτά ο Τάγκαρτ.

«Όχι, κύριε».

«Μα, που να πάρει ο διάολος, δεν σου είπα να τηλεφωνήσεις στον –»

«Προσπάθησα, κύριε, αλλά ήταν αδύνατον».

«Ξαναπροσπάθησε τότε!»

«Εννοώ ότι δεν κατάφερα να κλείσω ραντεβού, κύριε Τάγκαρτ».

«Γιατί;»

«Δεν δέχτηκε».

«Εννοείς ότι αρνήθηκε να με συναντήσει;»

«Μάλιστα, κύριε, αυτό εννοώ».

«Δεν θέλει να με δει;»

«Μάλιστα, κύριε, δεν θέλει».

«Του μίλησες εσύ ο ίδιος;»

«Όχι, κύριε, μίλησα με το γραμματέα του».

«Και τι σου είπε; Πες μου τι σου είπε». Ο άντρας δίστασε για λίγο και μια έκφραση ακόμα πιο θλιμμένη ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό του.

«Τι σου είπε;»

«Μου είπε ότι ο σενιόρ ντ’ Ανκόνια είπε πως του προξενείτε αφόρητη πλήξη, κύριε Τάγκαρτ».

 

Η πρόταση που εγκρίθηκε ήταν γνωστή με την ονομασία «Αντιαπάνθρωπος Ανταγωνισμός». Όταν την υπερψήφισαν, τα μέλη της Εθνικής Ένωσης Σιδηροδρόμων κάθονταν σε μια μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων μέσα στο βαθύ φθινοπωρινό φως, χωρίς να κοιτάζουν ο ένας τον άλλο.

Η Εθνική Ένωση Σιδηροδρόμων ήταν μια οργάνωση που είχε ιδρυθεί, έτσι τουλάχιστον έλεγαν, με σκοπό τη διασφάλιση της ευημερίας της βιομηχανίας σιδηροδρόμων. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου προϋπέθετε την ανάπτυξη μεθόδων συνεργασίας που θα υπηρετούσαν έναν κοινό σκοπό· προϋπέθετε τη δέσμευση όλων των μελών της Ένωσης ότι θα υπέτασσαν τα συμφέροντα των εταιρειών τους στα συμφέροντα της βιομηχανίας ως συνόλου· τα συμφέροντα της βιομηχανίας ως συνόλου θα καθορίζονταν με ψηφοφορία και κάθε μέλος ήταν υποχρεωμένο να συμμορφώνεται με την απόφαση της πλειοψηφίας.

«Οι επιχειρηματίες που ανήκουν στον ίδιο βιομηχανικό κλάδο πρέπει να είναι ενωμένοι και να αλληλοϋποστηρίζονται», είχαν πει οι ιδρυτές της Ένωσης. «Έχουμε όλοι τα ίδια προβλήματα, τα ίδια συμφέροντα, τους ίδιους εχθρούς. Αντί λοιπόν να σπαταλάμε τις δυνάμεις μας πολεμώντας ο ένας τον άλλο, είναι προτιμότερο να συνασπιστούμε σ’ ένα κοινό μέτωπο. Μπορούμε ν’ αναπτυχθούμε και να προκόψουμε όλοι μαζί, αν ενώσουμε τις προσπάθειές μας». «Ενάντια σε ποιον ιδρύεται αυτή η Ένωση;» είχε ρωτήσει ένας αμφισβητίας. Η απάντηση ήταν: «Προφανώς, “ενάντια” σε κανέναν. Αλλ’ αφού το θέτετε έτσι, ιδρύεται ενάντια στους πράκτορες μεταφορών, στους κατασκευαστές εξοπλισμού ή σε οποιονδήποτε άλλο επιχειρήσει να μας εκμεταλλευτεί. Άλλωστε, ενάντια σε ποιον ιδρύεται οποιαδήποτε οργάνωση;» «Αυτό ακριβώς αναρωτιέμαι κι εγώ», απάντησε ο αμφισβητίας.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s