Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 057


Όταν ο κανονισμός για τον Αντιαπάνθρωπο Ανταγωνισμό τέθηκε σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Εθνικής Ένωσης Σιδηροδρόμων κατά την ετήσια συνεδρίασή της, ήταν η πρώτη φορά που γινόταν επίσημα λόγος γι’ αυτόν. Όμως όλα τα μέλη τής Ένωσης γνώριζαν το περιεχόμενό του· συζητιόταν σε ιδιωτικούς κύκλους καιρό πριν, και μάλιστα πολύ πιο έντονα τους τελευταίους μήνες. Οι άντρες που κάθονταν στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων ήταν οι πρόεδροι των σιδηροδρόμων. Δεν τους άρεσε ο Αντιαπάνθρωπος Ανταγωνισμός· έλπιζαν ότι δεν θα προτεινόταν ποτέ για ψηφοφορία. Όταν όμως προτάθηκε, τον υπερψήφισαν.

Κανένας σιδηρόδρομος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στις ομιλίες που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας. Οι ομιλίες επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στο δημόσιο συμφέρον. Ειπώθηκε ότι ενώ το δημόσιο συμφέρον απειλούνταν σοβαρά από την ανεπάρκεια των μεταφορικών υπηρεσιών, την ίδια στιγμή οι σιδηρόδρομοι αλληλοσπαράσσονταν ακολουθώντας τη «θηριώδη πολιτική τού απάνθρωπου ανταγωνισμού». Ειπώθηκε ότι ενώ υπήρχαν υποβαθμισμένες περιοχές όπου είχαν διακοπεί οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες, την ίδια στιγμή δύο ή και περισσότεροι σιδηρόδρομοι ανταγωνίζονταν σε μεγάλες περιοχές όπου οι μεταφορικές ανάγκες μπορούσαν να καλυφθούν από ένα μόνο σιδηρόδρομο. Ειπώθηκε ότι ανοίγονταν σπουδαίες ευκαιρίες για τους νεότερους σιδηροδρόμους σ’ αυτές τις υποβαθμισμένες περιοχές. Γιατί ναι μεν οι περιοχές αυτές πρόσφεραν μικρά οικονομικά κίνητρα προς στο παρόν, όμως χρέος ενός σιδηροδρόμου με κοινωνικό προσανατολισμό είναι η παροχή μεταφορικών υπηρεσιών στους κατοίκους που αγωνίζονται για τη διαβίωσή τους, αφού πρωταρχικός σκοπός κάθε σιδηροδρομικής εταιρείας είναι η προσφορά στο σύνολο κι όχι το κέρδος.

Στη συνέχεια τονίστηκε η σημασία των μεγάλων, καθιερωμένων σιδηροδρόμων για τη δημόσια ευημερία κι επισημάνθηκε πως η κατάρρευση ενός τέτοιου δικτύου θα ισοδυναμούσε με εθνική καταστροφή. Συμφώνησαν λοιπόν ότι αν κάποιο απ’ αυτά τα δίκτυα τύχαινε να δεχτεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην προσπάθειά του να συμβάλει στη δημόσια ευημερία, τότε ήταν ευθύνη του δημοσίου να το στηρίξει και να το βοηθήσει να συνέλθει από το χτύπημα.

Κανένας σιδηρόδρομος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά. Όταν όμως ο προεδρεύων της συνεδρίασης σήκωσε το χέρι του δίνοντας επίσημα το σύνθημα για την έναρξη της ψηφοφορίας, όλος ο κόσμος γύρισε και κοίταξε τον Νταν Κόνγουεϊ, τον πρόεδρο της Φοίνιξ Ντουράνγκο.

Την πρόταση καταψήφισαν μόνο πέντε διαφωνούντες. Παρ’ όλ’ αυτά, όταν ο προεδρεύων ανήγγειλε την έγκριση του μέτρου, δεν ακούστηκε τίποτα, κανένας ήχος, ούτε επευφημίες ούτε επιδοκιμασίες, μόνο βαριά, ασάλευτη σιωπή. Μέχρι την τελευταία στιγμή όλοι έλπιζαν ότι κάποιος θα τους σώσει.

Ο Αντιαπάνθρωπος Ανταγωνισμός ορίστηκε ως μέτρο «εθελούσιας αυτορρύθμισης», το οποίο αποσκοπούσε στην «καλύτερη εφαρμογή» της νομοθεσίας που είχε εγκριθεί καιρό πριν από την ανώτατη νομοθετική εξουσία. Ο κανονισμός προέβλεπε ότι τα μέλη της Εθνικής Ένωσης Σιδηροδρόμων δεν είχαν πλέον δικαίωμα να προβαίνουν σε πρακτικές που προσδιορίζονταν ως «καταστροφικός ανταγωνισμός»· ότι μόνο ένας σιδηρόδρομος είχε το δικαίωμα να λειτουργεί στις περιοχές που χαρακτηρίζονταν απαγορευμένες· ότι σ’ αυτές τις περιοχές η πρωτοκαθεδρία ανήκε στον παλαιότερο σιδηρόδρομο κι ότι οι νεοεμφανιζόμενοι, οι οποίοι είχαν σφετεριστεί το πεδίο δραστηριότητας των παλαιότερων δικτύων, θα έπρεπε να διακόψουν τις εργασίες τους μέσα σε εννέα μήνες από την έκδοση του κανονισμού· ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Ένωσης Σιδηροδρόμων εξουσιοδοτούνταν ν’ αποφασίσει, κατά την αποκλειστική του κρίση, ποιες περιοχές θα χαρακτηρίζονταν απαγορευμένες.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης οι άντρες αποχώρησαν βιαστικά. Δεν υπήρξαν προσωπικές συζητήσεις και φιλικά πηγαδάκια. Η τεράστια αίθουσα άδειασε μέσα σε ασυνήθιστα σύντομο χρόνο. Κανένας δεν μίλησε στον Νταν Κόνγουεϊ, κανένας δεν τον κοίταξε.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s