Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 064


Όταν δεν χαμογελούσε, το πρόσωπό του έμοιαζε άψυχο, μόνο τα μάτια του παρέμεναν ζωντανά, δραστήρια, εκπέμποντας μια ψυχρή, λαμπερή διορατική διαύγεια. Όμως κανείς δεν μπορούσε ν’ αποκρυπτογραφήσει ποια ήταν τα συναισθήματα που κρύβονταν πίσω απ’ αυτό το βλέμμα, ίσως ούτε κι ο ίδιος, σκέφτηκε η Ντάγκνι.

«Τελικά τα κατάφεραν να σου δημιουργήσουν πρόβλημα, έτσι;» της είπε.

«Ναι. Υπολόγιζα στο Κολοράντο για να σώσω το δίκτυο και τώρα είμ’ εγώ αυτή που θα πρέπει να σώσει το Κολοράντο. Σε εννέα μήνες από τώρα, ο Νταν Κόνγουεϊ θα κλείσει το σιδηρόδρομό του. Αν μέχρι τότε η γραμμή μου δεν είναι έτοιμη, δεν θα υπάρχει πια λόγος να την ολοκληρώσω. Δεν μπορείς ν’ αφήσεις αυτούς τους ανθρώπους χωρίς μεταφορές ούτε για μια μέρα, πόσο μάλλον για βδομάδες ή μήνες. Αναπτύσσονται τόσο γρήγορα, που δεν γίνεται να τους σταματήσεις και μετά να τους πεις να συνεχίσουν. Είναι σαν να φρενάρεις απότομα την ώρα που τρέχεις μ’ εκατό χιλιόμετρα την ώρα».

«Αυτό είναι σίγουρο».

«Ξέρω να κάνω καλά τη δουλειά μου στους σιδηροδρόμους. Όμως μου είναι αδύνατο να δουλέψω μ’ όλους αυτούς τους κολίγους που δεν είναι άξιοι να φυτέψουν ούτε ραπανάκι. Χρειάζομαι ανθρώπους σαν τον Έλις Γιατ, ανθρώπους που να παράγουν και να κρατούν τα τρένα μου γεμάτα. Γι’ αυτό, σε εννέα μήνες από τώρα πρέπει να του έχω έτοιμο ένα τρένο και μια γραμμή, ακόμα κι αν χρειαστεί να τινάξω στον αέρα το υπόλοιπο δίκτυο».

Εκείνος χαμογέλασε περιπαικτικά. «Το ’χεις πάρει πολύ ζεστά, έτσι;»

«Εσύ;»

Ο Ρίρντεν δεν απάντησε. Το χαμόγελο είχε μείνει καρφωμένο στο πρόσωπό του.

«Δεν σε απασχολεί καθόλου αυτή η ιστορία με τον Αντιαπάνθρωπο Ανταγωνισμό;» τον ρώτησε σχεδόν εξαγριωμένη.

«Όχι».

«Δεν καταλαβαίνεις τι αντίκτυπο μπορεί να έχει;»

«Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι σε εννέα μήνες από τώρα εγώ θα έχω έτοιμες τις ράγες κι εσύ το σιδηρόδρομό σου στρωμένο».

Χαμογέλασε ανακουφισμένη· ένα αμυδρό ψήγμα κόπωσης διαφάνηκε στην έκφρασή της. «Ναι. Το ξέρω ότι θα είν’ έτοιμες. Το ξέρω πως είναι άσκοπο ν’ ασχολούμαστε με ανθρώπους σαν τον Τζιμ και το σινάφι του. Δεν έχουμε χρόνο για τέτοιες ανοησίες. Πρώτα πρέπει να διορθώσουμε τη ζημιά που έκαναν και μετά» –σταμάτησε σαν ν’ αναρωτήθηκε κάτι, κούνησε το κεφάλι της και σήκωσε τους ώμους– «μετά όλ’ αυτά δεν θα έχουν πια καμιά σημασία για μας».

«Σωστά. Δεν θα έχουν πια καμιά σημασία. Όταν άκουσα γι’ αυτή την κομπίνα του Αντιαπάνθρωπου Ανταγωνισμού, αρρώστησα. Μα δεν αξίζει να χολοσκάς γι’ αυτά τα παλιοκαθάρματα». Η λέξη ήχησε βίαια, καθώς ίχνος ταραχής δεν αλλοίωσε το πρόσωπο και τη φωνή του. «Εσύ κι εγώ θα είμαστε πάντα έτοιμοι να σώζουμε τη χώρα από τις συνέπειες των ενεργειών τους». Σηκώθηκε όρθιος κι άρχισε να βηματίζει πάνω κάτω στο δωμάτιο. «Κανείς δεν θα καταστρέψει το Κολοράντο. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις. Και τότε ο Νταν Κόνγουεϊ θα επιστρέψει, και μαζί μ’ αυτόν θα επιστρέψουν κι άλλοι. Όλη αυτή η παράνοια είναι προσωρινή. Δεν θα κρατήσει πολύ. Είναι αδύνατο να συνεχιστεί, δεν έχει καμιά λογική. Απλώς, εσύ κι εγώ θα πρέπει να δουλέψουμε λίγο πιο σκληρά για ένα διάστημα, αυτό είναι όλο».

Η Ντάγκνι παρακολουθούσε την ψηλόλιγνη σιλουέτα του που έκοβε βόλτες μες στο δωμάτιο. Ο χώρος του γραφείου τού ταίριαζε απόλυτα· δεν είχε τίποτα παραπανίσιο, μόνο τα λιγοστά, απαραίτητα έπιπλα, όλα φτιαγμένα με αυστηρή λιτότητα ώστε να υπηρετούν τη βασική λειτουργία τους, όλα πανάκριβα, αν έκρινε κανείς απ’ την ποιότητα των υλικών και του σχεδιασμού τους. Το δωμάτιο θύμιζε κινητήρα κλεισμένο στη γυάλινη θήκη που σχημάτιζαν τα τεράστια παράθυρα στους τοίχους. Υπήρχε όμως μια παράξενη λεπτομέρεια: ένα βάζο από νεφρίτη, τοποθετημένο πάνω σ’ ένα ερμάριο αρχειοθέτησης. Το βάζο ήταν μια συμπαγής, σκουροπράσινη πέτρα, που οι λιτές γραμμές κι η απαλή υφή της κυματιστής επιφάνειάς του σου δημιουργούσαν την ακαταμάχητη επιθυμία να το αγγίξεις. Φάνταζε αλλόκοτο μες στο γραφείο, αταίριαστο με την αυστηρότητα του υπόλοιπου χώρου: ήταν μια νότα αισθησιασμού.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s