Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 065


«Το Κολοράντο έχει λαμπρές προοπτικές», είπε ο Ρίρντεν. «Θα γίνει η πλουσιότερη πολιτεία της χώρας. Κι εσύ με ρωτάς αν μ’ ενδιαφέρει ή όχι; Είναι ήδη ένας από τους καλύτερους πελάτες μου, πράγμα που σίγουρα γνωρίζεις αν διαβάζεις τις αναφορές της εμπορευματικής κίνησης του σιδηροδρόμου σου».

«Το ξέρω. Τις διαβάζω».

«Σκέφτομαι μάλιστα ν’ ανοίξω ένα εργοστάσιο εκεί κάτω σε λίγα χρόνια, για να τους απαλλάξω από τις επιβαρύνσεις των σιδηροδρομικών μεταφορών». Της έριξε ένα κλεφτό βλέμμα. «Θα χάσεις τη μερίδα του λέοντος στη μεταφορά χάλυβα».

«Μπορεί. Όμως θα έχω τόση δουλειά με τις προμήθειες των εργατών σου και τα εμπορεύματα όσων εργοστασίων ανοίξουν μετά από σένα, που δεν θα μου μένει χρόνος να σκεφτώ ότι έχασα το χάλυβά σου… Γιατί γελάς;»

«Είναι απίστευτο!»

«Ποιο;»

«Ο τρόπος που αντιδράς. Κανείς δεν αντιδρά έτσι στις μέρες μας».

«Παρ’ όλ’ αυτά πρέπει να παραδεχτώ ότι για την ώρα είσαι ο μόνος σημαντικός πελάτης της Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ».

«Το ξέρω».

«Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί ο Τζιμ –» είπε και σώπασε.

«– προσπαθεί με κάθε τρόπο να βλάψει την επιχείρησή μου; Γιατί ο αδερφός σου είναι ηλίθιος».

«Ναι. Αλλά δεν είναι μόνο ηλίθιος, είναι κάτι πολύ χειρότερο».

«Μη χάνεις το χρόνο σου προσπαθώντας να τον καταλάβεις. Παράτα τον. Δεν μπορεί να κάνει ζημιά σε κανέναν. Άνθρωποι σαν τον Τζιμ Τάγκαρτ το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να δημιουργούν αναστάτωση στον κόσμο».

«Το ελπίζω».

«Γιά πες μου όμως, τι θα έκανες αν σου έλεγα ότι δεν μπορώ να σου παραδώσω τις ράγες νωρίτερα;»

«Θα ξήλωνα βοηθητικές σιδηροτροχιές, θα έκλεινα μερικές κύριες γραμμές, ή και όλες τις γραμμές αν χρειαζόταν, και θα χρησιμοποιούσα τις ράγες στη Γραμμή Ρίο Νόρτε για να την ολοκληρώσω στην ώρα της».

Ο Ρίρντεν γέλασε πνιχτά. «Γι’ αυτό δεν ανησυχώ για την Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ. Πάντως δεν χρειάζεται ν’ αρχίσεις να ξηλώνεις ράγες – τουλάχιστον όσο λειτουργεί η επιχείρησή μου».

Η Ντάγκνι σκέφτηκε ξαφνικά ότι δεν είχε δίκιο που τον θεωρούσε ασυγκίνητο: το βαθύτερο υπόστρωμα των αντιδράσεών του έκρυβε ευδιάθετο άνθρωπο. Συνειδητοποίησε ότι κάθε φορά που βρισκόταν μαζί του ένιωθε μια ανάλαφρη αίσθηση χαλαρότητας και ήταν σίγουρη πως έτσι ένιωθε κι εκείνος. Ήταν ο μόνος άντρας που γνώριζε στον οποίο μπορούσε να μιλήσει χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλει κόπο ή προσπάθεια. Ήταν ένα μυαλό που το σεβόταν, είπε μέσα της, ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Ωστόσο, μια παράξενη αίσθηση απόστασης υπήρχε πάντα ανάμεσά τους, η αίσθηση μιας κλειστής πόρτας· η συμπεριφορά του είχε κάτι απόμακρο, λες και μια πλευρά του εαυτού του παρέμενε απρόσιτη.

Ο Ρίρντεν στάθηκε μπροστά στο παράθυρο. Έμεινε για λίγο ακίνητος κοιτάζοντας έξω. «Το ξέρεις ότι σήμερα παραδίδουμε στην Τάγκαρτ το πρώτο φορτίο σιδηροτροχιών;» τη ρώτησε.

«Ασφαλώς και το ξέρω».

«Έλα να δεις».

Η Ντάγκνι πήγε κοντά του. Εκείνος έδειξε σιωπηλά έξω απ’ το παράθυρο. Στο τέρμα των εγκαταστάσεων, η Ντάγκνι είδε μια σειρά φορτηγά βαγόνια σταθμευμένα σε μια βοηθητική γραμμή, κι αποπάνω τους τον αψιδωτό σχηματισμό μιας γερανογέφυρας. Ο πελώριος μαγνήτης του γερανού συγκρατούσε ένα φορτίο από σιδηροτροχιές, που παρέμεναν κολλημένες πάνω στον τεράστιο μεταλλικό δίσκο χάρη στις δυνάμεις επαφής. Τα σύννεφα έκρυβαν σαν γκρίζο παραπέτασμα τον ήλιο, όμως οι ράγες λαμποκοπούσαν λες και το μέταλλο παγίδευε κάποιο εξωπραγματικό φως. Το μέταλλο ήταν γαλαζοπράσινο. Η τεράστια αλυσίδα με το μαγνήτη σταμάτησε πάνω από τα βαγόνια, κινήθηκε προς τα κάτω, τινάχτηκε μ’ έναν ξαφνικό σπασμό κι άφησε τις ράγες να πέσουν σ’ ένα βαγόνι. Ο γερανός αποσύρθηκε με μεγαλειώδη αδιαφορία· έμοιαζε με τη γιγάντια απεικόνιση ενός γεωμετρικού θεωρήματος που αιωρείται πάνω από τους ανθρώπους και τη γη.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s