Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 066


Στέκονταν στο παράθυρο και παρακολουθούσαν σιωπηλοί, όλο ένταση. Η Ντάγκνι είδε ένα ακόμα φορτίο από γαλαζοπράσινο μέταλλο να χαρακώνει τον ουρανό. Τότε, οι πρώτες λέξεις που άρθρωσε δεν είχαν καμία σχέση με ράγες, γραμμές και παραγγελίες. Είπε, σαν να χαιρέτιζε ένα πρωτόφαντο φαινόμενο της φύσης:

«Μέταλλο Ρίρντεν…»

Ο Ρίρντεν της έριξε μια γρήγορη ματιά και στράφηκε ξανά στο παράθυρο.

«Χανκ, είναι υπέροχο».

«Ναι».

Η απάντησή του ήταν απλή, απροκάλυπτη. Η φωνή του δεν έκρυβε ούτε έπαρση ούτε μετριοπάθεια. Της έκανε μεγάλη τιμή, η Ντάγκνι το ήξερε, τη μεγαλύτερη που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σε κάποιον άλλο όταν νιώθει ελεύθερος ν’ αναγνωρίσει το μεγαλείο του, όταν ξέρει ότι αυτός που βρίσκεται απέναντί του το σέβεται και το υπολογίζει.

Τότε του είπε, «Όταν σκέφτομαι τι μπορεί να κάνει αυτό το μέταλλο, τι δυνατότητες ανοίγει… Χανκ, είναι το πιο σπουδαίο πράγμα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο και δεν το ξέρει κανείς τους».

«Το ξέρουμε εσύ κι εγώ».

Δεν κοιτάχτηκαν. Έμειναν ασάλευτοι και παρακολουθούσαν το γερανό. Στο μπροστινό μέρος της αμαξοστοιχίας που ήταν σταθμευμένη στο βάθος, η Ντάγκνι διέκρινε τα αρχικά ΤΤ. Διέκρινε τις ράγες του πιο δραστήριου βιομηχανικού τμήματος του δικτύου της Τάγκαρτ.

«Το επόμενο βήμα μου θα είναι να παραγγείλω ντιζελομηχανές από Μέταλλο Ρίρντεν», του είπε. «Αρκεί βέβαια να βρω βιομηχανία που να μπορεί να τις κατασκευάσει».

«Σίγουρα θα τις χρειαστείς. Με τι ταχύτητα τρέχουν τα τρένα σου στη Γραμμή Ρίο Νόρτε;»

«Με το ζόρι φτάνουμε τα τριάντα χιλιόμετρα την ώρα».

Ο Ρίρντεν έδειξε τα βαγόνια. «Μόλις στρωθούν αυτές οι ράγες, θα μπορείς να έχεις τρένα που να φτάνουν τα διακόσια χιλιόμετρα».

«Αυτό θα γίνει σίγουρα σε λίγα χρόνια, όταν θα έχουμε βαγόνια από Μέταλλο Ρίρντεν, που θα είναι δύο φορές πιο ελαφριά και πιο ασφαλή από τα χαλύβδινα».

«Και πού να δεις τι θα γίνει στις αερομεταφορές. Πειραματιζόμαστε με την κατασκευή ενός αεροπλάνου από Μέταλλο Ρίρντεν· θα έχει ελάχιστο βάρος και θα μπορεί να σηκώσει κάθε είδους φορτίο. Η αεροπορική μεταφορά βαρέων φορτίων σε μεγάλες αποστάσεις είναι θέμα χρόνου».

«Σκέφτομαι πόσα πράγματα μπορεί να κατασκευάσει κανείς μ’ αυτό το μέταλλο».

«Συρματόπλεγμα από Μέταλλο Ρίρντεν, για παράδειγμα. Πώς σου φαίνεται; Απλοί συρμάτινοι φράχτες, που θα κοστίζουν λίγες δεκάρες το μέτρο και θ’ αντέχουν διακόσια χρόνια. Και κουζινικά, που θα περνούν άφθαρτα από γενιά σε γενιά. Και υπερωκεάνια, που δεν θα βυθίζονται με μια απλή τορπίλη.

»Σου είπα ότι κάνω και δοκιμές για καλώδια τηλεπικοινωνίας από Μέταλλο Ρίρντεν; Τόσο πολλά πειράματα και δεν θα καταφέρω ποτέ να δείξω στον κόσμο όλες τις δυνατότητες του μετάλλου».

Μιλούσαν για το μέταλλο και τις δυνατότητές του, δυνατότητες που τους φαίνονταν ανεξάντλητες. Ήταν σαν να στέκονταν στην κορφή ενός βουνού και κοίταζαν μια απέραντη πεδιάδα ν’ απλώνεται κάτω απ’ τα πόδια τους, με δρόμους που ανοίγονταν προς όλες τις κατευθύνσεις. Μιλούσαν για μαθηματικούς τύπους, για βάρη, για πιέσεις, για αντιστάσεις, για κόστη.

Η Ντάγκνι είχε ξεχάσει τον αδερφό της και την Ένωσή του. Είχε ξεχάσει κάθε πρόβλημα, κάθε πρόσωπο και γεγονός που δεν συνδεόταν με το μέλλον· όλ’ αυτά φάνταζαν πάντα θολά στα μάτια της, τα προσπερνούσε γρήγορα, τα παραμέριζε, φάνταζαν πάντοτε ρευστά, ποτέ αρκετά πραγματικά. Αυτό είναι η πραγματικότητα, είπε μέσα της, αυτή η αίσθηση των καθαρών περιγραμμάτων, του σκοπού, της ελαφρότητας, της ελπίδας. Έτσι προσδοκούσε να ζήσει – δεν ήθελε να σπαταλάει ούτε λεπτό, ούτε γραμμάριο ενέργειας που να σημαίνει κάτι λιγότερο απ’ αυτό.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s