Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 069


Είχε το δικό του σύστημα κάστας: γι’ αυτόν, τα παιδιά των Τάγκαρτ δεν ήταν ο Τζιμ και η Ντάγκνι, αλλά η Ντάγκνι κι ο Έντι. Σπάνια έδινε σημασία στην παρουσία του Τζιμ. Ο Έντι τον ρώτησε μια φορά, «Φρανσίσκο, θα πρέπει να είσαι κάποιος πολύ σπουδαίος αριστοκράτης», κι εκείνος απάντησε, «Όχι ακόμα. Ο λόγος που η οικογένειά μου υπάρχει τόσους αιώνες, είναι γιατί κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να θεωρεί πως είναι εκ γενετής ένας ντ’ Ανκόνια. Καθήκον του καθενός μας είναι να γίνει ένας ντ’ Ανκόνια». Πρόφερε τ’ όνομά του σαν να ’ταν ξίφος που χαράκωνε κι ύστερα χειροτονούσε.

Ο πρόγονός του, ο Σεμπαστιάν ντ’ Ανκόνια, είχε εγκαταλείψει την Ισπανία πριν από πολλούς αιώνες, σε μια εποχή που η Ισπανία ήταν η ισχυρότερη χώρα της γης κι αυτός μια από τις πιο εξέχουσες μορφές της. Έφυγε επειδή ο Μέγας Ιεροεξεταστής δεν ενέκρινε τις πεποιθήσεις του. Όταν, μια μέρα, σ’ ένα επίσημο γεύμα, ο Μέγας Ιεροεξεταστής τού υπέδειξε ν’ αλλάξει τρόπο σκέψης, ο Σεμπαστιάν ντ’ Ανκόνια του πέταξε κατάμουτρα το περιεχόμενο του κρασοπότηρού του και κατάφερε να το σκάσει προτού τον συλλάβουν. Έφυγε αφήνοντας πίσω του την περιουσία του, το κτήμα του, το μαρμάρινο ανάκτορό του και την κοπέλα που αγαπούσε – κι έβαλε πλώρη για νέους τόπους.

Το πρώτο του σπίτι στην Αργεντινή ήταν μια ξύλινη παράγκα στους πρόποδες των Άνδεων. Ο ήλιος άστραφτε σαν πυρσός πάνω στο αργυρό οικόσημο των ντ’ Ανκόνια που ήταν καρφωμένο στην πόρτα της καλύβας, ενώ ο Σεμπαστιάν ντ’ Ανκόνια έσκαβε για χαλκό αναζητώντας το πρώτο του ορυχείο. Χρόνια ολόκληρα γυρνούσε με τη σκαπάνη στο χέρι κι έσπαζε βράχους απ’ το χάραμα ώς το σούρουπο, ζητώντας βοήθεια από περιπλανώμενους λιποτάκτες, φυγάδες κι ιθαγενείς.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο Σεμπαστιάν ντ’ Ανκόνια έστειλε ανθρώπους στην Ισπανία για να του φέρουν την κοπέλα που αγαπούσε. Όλον αυτό τον καιρό, εκείνη τον περίμενε. Όταν έφτασε στην Αργεντινή, είδε το αργυρό οικόσημο πάνω απ’ την είσοδο ενός μαρμάρινου ανακτόρου, είδε τους κήπους μιας τεράστιας έπαυλης και στο βάθος βουνά χαρακωμένα από τους λάκκους με το κόκκινο μετάλλευμα. Ο ντ’ Ανκόνια τη σήκωσε στα χέρια και πέρασαν μαζί το κατώφλι του σπιτιού του. Φαινόταν νεότερος απ’ την τελευταία φορά που τον είχε δει.

«Ανάμεσα στους προγόνους μας», έλεγε ο Φρανσίσκο στην Ντάγκνι, «θα πρέπει να υπήρχε μεγάλη αλληλοεκτίμηση».

Όλα τα χρόνια της παιδικής της ηλικίας η Ντάγκνι ζούσε στο μέλλον – στον κόσμο που προσδοκούσε να βρει, σ’ έναν κόσμο όπου δεν θα ήταν αναγκασμένη να νιώθει περιφρόνηση και πλήξη. Όμως για ένα μήνα το χρόνο, κάθε καλοκαίρι, ήταν ελεύθερη. Για ένα μήνα μπορούσε να ζήσει στο παρόν. Κάθε φορά που κατηφόριζε τρέχοντας το λόφο για να φτάσει πρώτη στο δέντρο, ήταν σαν ν’ αποτίναζε τα δεσμά της.

«Γεια, Σλαγκ!»

«Γεια, Φρίσκο!»

Στην αρχή δεν τους άρεσαν τα παρατσούκλια τους. Εκείνη τον είχε ρωτήσει θυμωμένα, «Γιατί με λες έτσι;» Εκείνος απάντησε, «Αν δεν το ξέρεις, μάθε ότι “Σλαγκ” σημαίνει μια δυνατή φωτιά που ανάβει στο θάλαμο καύσης της ατμομηχανής». «Κι εσύ από πού το ’μαθες;» «Από τους ευγενείς κυρίους που δουλεύουν στο δίκτυο της Τάγκαρτ». Ήξερε πέντε γλώσσες και μιλούσε αγγλικά χωρίς ίχνος ξενικής προφοράς, χρησιμοποιώντας μια εκλεπτυσμένη αγγλική γλώσσα αναμεμειγμένη σκόπιμα με περιθωριακές φράσεις. Εκείνη ανταπέδωσε αποκαλώντας τον Φρίσκο. Όταν το άκουσε, γέλασε εύθυμα και κάπως ενοχλημένα. «Αν εσείς οι βάρβαροι καταφέρατε να ευτελίσετε το όνομα μιας σπουδαίας σας πόλης, τουλάχιστον μην κάνετε το ίδιο και μ’ εμένα». Πάντως με τον καιρό άρχισαν να τους αρέσουν τα παρατσούκλια τους.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s