Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 070


Όλα ξεκίνησαν το δεύτερο καλοκαίρι που πέρασαν μαζί, όταν ο Φρανσίσκο ήταν δώδεκα χρονών και η Ντάγκνι δέκα. Εκείνο το καλοκαίρι ο Φρανσίσκο άρχισε να εξαφανίζεται κάθε πρωί χωρίς κανείς να ξέρει πού πήγαινε. Έφευγε με το ποδήλατό του πριν χαράξει κι επέστρεφε την ώρα που έπρεπε να βρίσκεται για το μεσημεριανό φαγητό στο ολόλευκο, κρυστάλλινο τραπέζι τής βεράντας, με ύφος τυπικά ευγενικό και κάπως υπερβολικά αθώο. Γελούσε κι αρνιόταν ν’ απαντήσει όταν η Ντάγκνι κι ο Έντι τον ρωτούσαν πού χανόταν. Μια φορά προσπάθησαν να τον ακολουθήσουν μέσα στο ψυχρό χάραμα, μα δεν τα κατάφεραν. Κανείς δεν μπορούσε να τον παρακολουθήσει όταν εκείνος δεν ήθελε.

Κάποια στιγμή η κυρία Τάγκαρτ άρχισε ν’ ανησυχεί κι αποφάσισε να ερευνήσει την υπόθεση. Δεν μπόρεσε να καταλάβει με ποιον τρόπο ο Φρανσίσκο είχε καταφέρει να παρακάμψει τους νόμους περί παιδικής εργασίας, όταν τον βρήκε να δουλεύει –με ανεπίσημη συμφωνία που είχε κλείσει με το ρυθμιστή κυκλοφορίας– ως βοηθός ρυθμιστή σ’ έναν κόμβο της Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ, δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά. Ο ρυθμιστής ξαφνιάστηκε με την επίσκεψη της κυρίας Τάγκαρτ· δεν είχε ιδέα ότι ο υπάλληλός του ήταν φιλοξενούμενος της οικογένειας Τάγκαρτ. Το αγόρι ήταν γνωστό στους υπαλλήλους του σταθμού με το όνομα Φράνκι και η κυρία Τάγκαρτ προτίμησε να μην τους αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Αρκέστηκε να τους εξηγήσει ότι το αγόρι εργαζόταν χωρίς την άδεια του πατέρα του κι ότι έπρεπε να εγκαταλείψει αμέσως τη δουλειά. Ο ρυθμιστής στενοχωρήθηκε που θα τον έχανε· ο Φράνκι, είπε, ήταν ο καλύτερος βοηθός που είχε ποτέ. «Θα ήθελα πάρα πολύ να τον κρατήσω. Μήπως μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία με τους γονείς του;» πρότεινε. «Φοβάμαι πως όχι», αποκρίθηκε με σβησμένη φωνή η κυρία Τάγκαρτ.

«Φρανσίσκο», τον ρώτησε όταν γύρισαν σπίτι, «τι θα έλεγε ο πατέρας σου αν το μάθαινε;»

«Ο πατέρας μου θα με ρωτούσε αν ήμουν καλός στη δουλειά. Αυτό θα ’λεγε».

«Έλα τώρα, Φρανσίσκο, μιλάω σοβαρά».

Ο Φρανσίσκο την κοιτούσε ευγενικά, το αρχοντικό του ύφος πρόδιδε αριστοκρατική ανατροφή αιώνων, όμως κάτι στο βλέμμα του την έκανε ν’ αμφιβάλλει για την ευγένειά του. «Τον προηγούμενο χειμώνα», απάντησε, «μπάρκαρα καμαρότος σ’ ένα φορτηγό ατμόπλοιο που μετέφερε χαλκό των επιχειρήσεων ντ’ Ανκό­νια. Ο πατέρας μου μ’ έψαχνε τρεις μήνες, αλλά το μόνο πράγμα που με ρώτησε όταν γύρισα ήταν αν ήμουν καλός στη δουλειά».

«Έτσι λοιπόν περνάς τους χειμώνες σου;» είπε ο Τζιμ Τάγκαρτ με μια θριαμβευτική νότα στη φωνή του· είχε βρει επιτέλους ένα λόγο για να νιώσει περιφρόνηση.

«Αυτό έγινε τον προηγούμενο χειμώνα», απάντησε εύθυμα ο Φρανσίσκο, χωρίς ν’ αλλάξει τον αθώο, ανέμελο τόνο της φωνής του. «Τον προπροηγούμενο χειμώνα τον πέρασα στη Μαδρίτη, στο σπίτι του Δούκα της Άλμπα».

«Γιατί ήθελες να δουλέψεις σε σιδηρόδρομο;» τον ρώτησε η Ντάγκνι.

Στάθηκαν και κοιτάζονταν για λίγο: το βλέμμα της έκρυβε θαυμασμό, το δικό του ειρωνεία· αλλά δεν ήταν κακοπροαίρετη ειρωνεία – έμοιαζε με χαμόγελο χαιρετισμού.

«Για να δω πώς είναι, Σλαγκ», απάντησε, «και για να έχω να λέω ότι δούλεψα για την Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ πριν από σένα».

Η Ντάγκνι κι ο Έντι περνούσαν τους χειμώνες τους προσπαθώντας να εξασκηθούν σε κάποια καινούργια δραστηριότητα ώστε να εντυπωσιάσουν τον Φρανσίσκο και να καταφέρουν, έστω και μια φορά, να τον κερδίσουν σε κάτι. Δεν τα κατάφεραν ποτέ. Όταν του έδειξαν πώς να χτυπάει ένα μπαλάκι μ’ ένα μπαστούνι, ένα παιχνίδι που εκείνος δεν είχε ξαναπαίξει ποτέ, τους παρακολούθησε για λίγα λεπτά και μετά είπε, «Νομίζω ότι κατάλαβα. Δώσε μου να προσπαθήσω». Πήρε το μπαστούνι και χτύπησε το μπαλάκι τόσο δυνατά, που πέρασε πάνω από μια συστάδα βελανιδιών και χάθηκε στο βάθος του αγρού.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s