Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 073


Οι τρεις τους ξεκινούσαν κάθε πρωί για να ζήσουν τις δικές τους, ξεχωριστές περιπέτειες. Μια φορά, ένας ηλικιωμένος καθηγητής λογοτεχνίας, φίλος της κυρίας Τάγκαρτ, τους είδε ανεβασμένους σ’ ένα σωρό παλιοσίδερα μέσα σε μια μάντρα, να ξηλώνουν το σκελετό ενός αυτοκινήτου. Σταμάτησε, κούνησε το κεφάλι του και είπε στον Φρανσίσκο, «Ένας νεαρός κύριος της δικής σου κοινωνικής θέσης θα ’πρεπε να βρίσκεται στις βιβλιοθήκες και ν’ απομυζά την παγκόσμια γνώση». «Μα αυτό κάνω κι εγώ», απάντησε ο Φρανσίσκο.

Δεν υπήρχαν εργοστάσια στην περιοχή, κι έτσι ο Φρανσίσκο μάθαινε στην Ντάγκνι και στον Έντι να μπαίνουν λαθραία στα τρένα της Τάγκαρτ και να ταξιδεύουν σε απομακρυσμένες πόλεις, όπου πηδούσαν πάνω από τους μαντρότοιχους στους περίβολους των χαλυβουργείων ή κρέμονταν στα πρεβάζια των παραθύρων και παρακολουθούσαν τις μηχανές να δουλεύουν, όπως άλλα παιδιά παρακολουθούν ταινίες στον κινηματογράφο. «Όταν θα διευθύνω την Τάγκαρτ Τρανσκοντινένταλ…» έλεγε κάποιες φορές η Ντάγκνι. «Όταν θα διευθύνω την ντ’ Ανκόνια Κόπερ…» έλεγε ο Φρανσίσκο. Δεν χρειαζόταν να εξηγήσουν τίποτα περισσότερο· καταλάβαιναν απόλυτα τους σκοπούς και τα κίνητρα που κατεύθυναν τις ζωές τους.

Υπήρχαν φορές που οι μηχανοδηγοί των τρένων τούς έπιαναν επ’ αυτοφώρω, και τότε κάποιος σταθμάρχης τηλεφωνούσε στην κυρία Τάγκαρτ από εκατό χιλιόμετρα μακριά: «Πιάσαμε τρία μικρά αλητάκια που λένε πως είναι –» «Ναι», αναστέναζε η κυρία Τάγκαρτ, «αυτοί είναι. Σας παρακαλώ, στείλτε τους πίσω».

«Φρανσίσκο», τον ρώτησε μια φορά ο Έντι ενώ στέκονταν πλάι στις ράγες του σταθμού της Τάγκαρτ, «έχεις γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο. Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα πάνω στη γη;» «Αυτό εδώ», απάντησε ο Φρανσίσκο δείχνοντας το έμβλημα ΤΤ στο μπροστινό μέρος μιας μηχανής. Και πρόσθεσε, «Θα ήθελα να έχω γνωρίσει τον Νατ Τάγκαρτ».

Αντιλήφθηκε το βλέμμα που του έριξε η Ντάγκνι μα δεν είπε τίποτα. Όμως λίγα λεπτά αργότερα, καθώς περπατούσαν μέσα στις φτέρες του ηλιόλουστου δάσους κατηφορίζοντας ένα στενό χωμάτινο μονοπάτι νοτισμένο απ’ την υγρασία, είπε, «Ντάγκνι, θα υποκλίνομαι πάντα μπροστά στα οικόσημα και στα σύμβολα της ευγενικής καταγωγής. Άλλωστε υποτίθεται πως ανήκω στους αριστοκράτες, σωστά; Μόνο που δεν δίνω δεκάρα για τους σκοροφαγωμένους πυργίσκους και τους πολυκαιρισμένους μονόκερους. Τα οικόσημα των ημερών μας τα βρίσκει κανείς στις διαφημιστικές πινακίδες και στις διαφημίσεις των περιοδικών». «Τι εννοείς;» ρώτησε ο Έντι. «Εννοώ τα εμπορικά σήματα, Έντι», απάντησε. Ο Φρανσίσκο ήταν δεκαπέντε χρονών εκείνο το καλοκαίρι.

«Όταν θα διευθύνω την ντ’ Ανκόνια Κόπερ…» «Μελετάω τεχνικές εξόρυξης και ορυκτολογία, για να είμαι έτοιμος όταν έρθει η ώρα ν’ αναλάβω τη διαχείριση της ντ’ Ανκόνια Κόπερ…» «Μελετάω ηλεκτρική μηχανολογία επειδή οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας είναι οι καλύτεροι πελάτες της ντ’ Ανκόνια Κόπερ…» «Θα μελετήσω φιλοσοφία για να μπορέσω να προστατέψω καλύτερα τα συμφέροντα της ντ’ Ανκόνια Κόπερ…»

«Δεν σκέφτεσαι ποτέ τίποτ’ άλλο εκτός από την ντ’ Ανκόνια Κόπερ;» τον ρώτησε μια φορά ο Τζιμ.

«Όχι».

«Εγώ νομίζω πως υπάρχουν κι άλλα πράγματα στον κόσμο».

«Αφήνω τους άλλους να τα σκεφτούν».

«Δεν είναι πολύ εγωιστική αυτή η στάση;»

«Είναι».

«Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου;»

«Τα χρήματα».

«Δεν έχεις ήδη αρκετά;»

«Οι πρόγονοί μου κατάφεραν, ο καθένας με τη σειρά του, ν’ αυξήσουν την παραγωγή της ντ’ Ανκόνια Κόπερ κατά δέκα περίπου τοις εκατό. Εγώ σκοπεύω να την αυξήσω κατά εκατό τοις εκατό».

«Για ποιο λόγο;» ρώτησε ο Τζιμ μιμούμενος ειρωνικά τη φωνή του Φρανσίσκο.

«Όταν πεθάνω, θέλω να πάω στον παράδεισο –ό,τι διάολο κι αν είν’ αυτό– και πρέπει να είμαι σε θέση να πληρώσω το αντίτιμο της εισόδου».

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s