Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 074


«Το αντίτιμο της εισόδου είναι η αρετή», είπε με έπαρση ο Τζιμ.

«Αυτό εννοώ κι εγώ, Τζέιμς. Θέλω να προετοιμαστώ ώστε να μπορέσω ν’ αξιωθώ την υψηλότερη αρετή, τον τίτλο του πιο ενάρετου ανθρώπου – του ανθρώπου που έβγαλε χρήματα».

«Ο κάθε αγύρτης μπορεί να βγάλει χρήματα».

«Τζέιμς, θα πρέπει κάποτε να καταλάβεις πως οι λέξεις έχουν ακριβή σημασία».

Ο Φρανσίσκο χαμογελούσε· ήταν ένα ακτινοβόλο, ειρωνικό χαμόγελο. Κοιτάζοντάς τους η Ντάγκνι αντιλήφθηκε ξαφνικά τη διαφορά ανάμεσα στον Φρανσίσκο και τον αδερφό της. Και οι δυο χαμογελούσαν χλευαστικά. Όμως ο Φρανσίσκο έδειχνε να γελάει στην υπόσχεση ενός κρυφού μεγαλείου. Ο Τζιμ χαμογελούσε σαν να ήθελε ν’ αφανίσει κάθε μεγαλείο.

Ένα βράδυ η Ντάγκνι αντιλήφθηκε ξανά αυτή την ιδιαίτερη χροιά στο χαμόγελο του Φρανσίσκο ενώ καθόντουσαν γύρω από μια φωτιά που είχαν ανάψει στο δάσος. Το αντιφέγγισμα της φωτιάς τούς τύλιγε μέσα σ’ ένα φράχτη από κινούμενες λάμψεις, που παγίδευε κομμάτια από τους κορμούς των δέντρων, κλαδιά και μακρινά αστέρια. Η Ντάγκνι ένιωθε σαν να μην υπήρχε τίποτα πέρα απ’ αυτό το φράχτη, τίποτα παρά μόνο ένα μαύρο κενό, ένα κενό που έκρυβε μια τρομακτική υπόσχεση… σαν το μέλλον. Όμως το μέλλον ήταν σαν το χαμόγελο του Φρανσίσκο· σ’ αυτό το χαμόγελο κρύβονταν το κλειδί και οι οιωνοί του μέλλοντος, σ’ αυτό το πρόσωπο που γυάλιζε μέσα στο φέγγισμα της φωτιάς κάτω από τα κλαδιά των πεύκων, συλλογίστηκε, κι ένιωσε άξαφνα μια αβάσταχτη ευτυχία, αβάσταχτη, επειδή ήταν τόσο απόλυτη που δεν μπορούσε να βρει δίοδο να εκφραστεί. Έριξε μια γρήγορη ματιά στον Έντι. Κι εκείνος κοίταζε τον Φρανσίσκο. Με το δικό του, ήρεμο τρόπο ο Έντι ένιωθε όπως κι εκείνη.

«Γιατί σου αρέσει ο Φρανσίσκο;» τον ρώτησε λίγες εβδομάδες αργότερα, όταν ο Φρανσίσκο είχε φύγει.

Ο Έντι την κοίταξε σαστισμένος· δεν του είχε περάσει ποτέ απ’ το μυαλό να αιτιολογήσει το συναίσθημά του. «Με κάνει να νιώθω σιγουριά», είπε.

«Εμένα με κάνει να προσδοκώ την έξαψη και τον κίνδυνο», είπε εκείνη.

Ο Φρανσίσκο ήταν δεκαέξι χρονών το επόμενο καλοκαίρι, την ημέρα που βρέθηκε μόνος μαζί με την Ντάγκνι στην κορφή μιας απότομης βουνοπλαγιάς δίπλα στο ποτάμι. Τα ρούχα τους είχαν σκιστεί απ’ την προσπάθεια της ανάβασης. Στέκονταν και κοιτούσαν κάτω τον ποταμό Χάντσον· είχαν ακούσει πως τις μέρες που η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, μπορεί να διακρίνει κανείς τη Νέα Υόρκη στο βάθος. Όμως εκείνη τη στιγμή έβλεπαν μονάχα μια αχλή ν’ απλώνεται στον ορίζοντα, διαχέοντας ένα φως με τρεις διαφορετικές αποχρώσεις: του ποταμού, του ουρανού και του ήλιου.

Η Ντάγκνι γονάτισε πάνω στο βράχο κι έσκυψε μπροστά προσπαθώντας να διακρίνει την πόλη. Ο αέρας έπαιρνε τα μαλλιά της, ρίχνοντάς τα μπροστά στα μάτια της. Κοίταξε πίσω απ’ τον ώμο της κι είδε ότι ο Φρανσίσκο δεν κοίταζε την πόλη, αλλά εκείνη. Ήταν ένα επίμονο, αγέλαστο βλέμμα. Έμεινε για λίγο ακίνητη, με τις παλάμες ανοιχτές πάνω στο βράχο, στηρίζοντας το βάρος του κορμού της στα τεντωμένα χέρια της. Τότε, εντελώς ξαφνικά, μέσ’ από την ένταση του βλέμματός του, συναισθάνθηκε το σχήμα και την εικόνα του σώματός της, τον ώμο που πρόβαλλε γυμνός μέσ’ από το σκισμένο πουκάμισο, τα μακριά, γρατζουνισμένα κι ηλιοκαμένα πόδια που ακολουθούσαν την καμπύλη του βράχου φτάνοντας μέχρι το έδαφος. Σηκώθηκε νευριασμένη κι έκανε μερικά βήματα πίσω κοιτάζοντάς τον. Αλλά καθώς τίναξε το κεφάλι της, ανταπαντώντας μ’ ένα αγανακτισμένο βλέμμα στη βλοσυρή του έκφραση, κι ενώ ένιωθε σίγουρη πως το βλέμμα του έκρυβε αποδοκιμασία, άκουσε τον εαυτό της να ρωτάει, μ’ έναν ανάλαφρα προκλητικό τόνο:

«Τι σ’ αρέσει σ’ εμένα;»

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s