Άυν Ραντ: Ο Άτλας επαναστάτησε. 080


«Ντάγκνι», είπε γλυκά και κάπως επικριτικά η κυρία Τάγκαρτ, «βλέπεις πόσο όμορφη μπορείς να γίνεις όταν θέλεις;»

«Ναι», απάντησε ανέκφραστα η Ντάγκνι.

Η αίθουσα χορού του ξενοδοχείου Γουέιν-Φόκλαντ είχε διακοσμηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της κυρίας Τάγκαρτ. Το καλλιτεχνικό της γούστο είχε μεταμορφώσει το σκηνικό της βραδιάς σε πραγματικό αριστούργημα. «Ντάγκνι, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να μάθεις να εκτιμάς», της είπε, «όπως τα φώτα, τα λουλούδια, η μουσική. Δεν είναι τόσο ανούσια όσο ίσως νομίζεις». «Δεν είπα ποτέ ότι είναι ανούσια», απάντησε χαρούμενα η Ντάγκνι. Πρώτη φορά η κυρία Τάγκαρτ ένιωσε να υπάρχει μια γέφυρα ανάμεσά τους· η Ντάγκνι την κοίταζε με μια έκφραση παιδικής ευγνωμοσύνης. «Είναι πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή», είπε η κυρία Τάγκαρτ. «Αυτή η βραδιά θέλω να είναι για σένα πολύ ξεχωριστή. Ο πρώτος χορός είναι το πιο ρομαντικό γεγονός στη ζωή ενός ανθρώπου».

Όμως η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε τη στιγμή που είδε την Ντάγκνι να στέκεται κάτω απ’ τα φώτα και να κοιτάζει την αίθουσα χορού. Δεν ήταν πια παιδί, ούτε κοπέλα, αλλά γυναίκα, μια γυναίκα που εξέπεμπε μια τόσο σίγουρη κι επικίνδυνη δύναμη, που η κυρία Τάγκαρτ στύλωσε τα μάτια πάνω της κατάπληκτη απ’ το θαυμασμό. Σε μια εποχή κυνικής αδιαφορίας, ανάμεσα σε ανθρώπους που έβλεπαν τον εαυτό τους περισσότερο σαν κρέας και λιγότερο σαν σάρκα, η στάση της Ντάγκνι έμοιαζε σχεδόν ανήθικη, επειδή έτσι θα συμπεριφερόταν σε μια αίθουσα χορού μια γυναίκα αιώνες πριν, τότε που η αποκάλυψη ενός σώματος το οποίο εκτίθεται μισόγυμνο για να προκαλέσει το θαυμασμό των αντρών ήταν μια πράξη τόλμης, μια πράξη που είχε νόημα, ένα πολύ συγκεκριμένο νόημα που το αναγνώριζαν όλοι ως αναζήτηση μιας περιπέτειας ανώτερης μορφής. Αυτό λοιπόν –σκέφτηκε η κυρία Τάγκαρτ χαμογελώντας– ήταν το κορίτσι για το οποίο νόμιζε πως του έλειπε η σεξουαλικότητα; Ένιωσε απέραντη ανακούφιση και γέλασε στη σκέψη ότι μπορούσε να την ανακουφίσει ποτέ μια τέτοια ανακάλυψη.

Η ανακούφιση δεν κράτησε παρά λίγες ώρες. Στο τέλος τής βραδιάς είδε την Ντάγκνι να κάθεται στην κουπαστή μιας σκάλας σαν να ’ταν ανεβασμένη πάνω σε φράχτη, με τα πόδια να κρέμονται άχαρα κάτω απ’ το τούλινο φόρεμά της, και να μι­λάει σε δυο ταλαίπωρους νεαρούς με περιφρονητικά ανέκφραστο ύφος.

Η Ντάγκνι και η κυρία Τάγκαρτ δεν αντάλλαξαν λέξη επιστρέφοντας στο σπίτι με το αυτοκίνητο. Αλλά λίγες ώρες μετά, μια ξαφνική παρόρμηση ώθησε την κυρία Τάγκαρτ να πάει στο δωμάτιο της κόρης της. Η Ντάγκνι στεκόταν πλάι στο παράθυρο φορώντας ακόμα τη λευκή τουαλέτα. Το φόρεμα έμοιαζε με σύννεφο που υποβάσταζε ένα σώμα το οποίο φάνταζε τώρα παράταιρα αδύνατο, ένα μικρό, μαζεμένο σώμα με κυρτωμένους ώμους. Έξω απ’ το παράθυρο, τα σύννεφα διαγράφονταν γκρίζα μέσα στο πρώτο πρωινό φως.

Μόλις η Ντάγκνι στράφηκε και την κοίταξε, η κυρία Τάγκαρτ διέκρινε μια αμήχανη απορία στο πρόσωπο της κόρης της· το πρόσωπο ήταν ήρεμο, αλλά εξέπεμπε κάτι που έκανε την κυρία Τάγκαρτ να μετανιώσει που άφησε την κόρη της να γνωρίσει τη θλίψη.

«Μητέρα, μήπως τελικά συμβαίνει το αντίστροφο;»

«Ποιο αντίστροφο;» ρώτησε σαστισμένη η κυρία Τάγκαρτ.

«Τα πράγματα που μου έλεγες πριν. Τα φώτα και τα λουλούδια. Μήπως τελικά οι άνθρωποι νομίζουν ότι αυτά θα τους κάνουν να νιώσουν όμορφα;»

«Τι εννοείς, γλυκιά μου;»

«Ούτε ένα άτομο δεν απόλαυσε τη βραδιά», είπε με ξέπνοη φωνή, «ούτε ένα άτομο δεν σκέφτηκε και δεν ένιωσε κάτι διαφορετικό. Περιφέρονταν κι έλεγαν τις ίδιες αηδίες που λένε παντού. Μάλλον νομίζουν ότι τα φώτα είν’ αυτά που τους κάνουν να δείχνουν ξεχωριστοί».

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s