Ορχάν Παμούκ: Ο Τζεβντέντ μπέη και γιοι του. 08


Ο αδελφός του Τζεβντέτ μπέη ο Νουσρέτ είχε μάθει για τον Νεοτουρκισμό στο πρώτο του ταξίδι στο Παρίσι. Ο Νουσρέτ είχε τελειώσει την Στρατιωτική Ιατρική Σχολή, με το βαθμό του λοχαγού, έκανε την πρακτική του εξάσκηση δυο χρόνια στο νοσοκομείο Χαϊντάρπασα, εργάστηκε μερικά χρόνια στα στρατιωτικά νοσοκομεία στην Ανατολία και στη Φιλιστίνη, μάλλον επειδή ήταν πολύ δύστροπος κι εριστικός δεν στέριωσε πουθενά, και τη χρονιά που ο Τζεβντέτ μπέη άνοιξε το κατάστημα με τα είδη κιγκαλερίας κατάφερε να διοριστεί στην Ιστανμπούλ, όπου παντρεύτηκε μια κοπέλα από το οικογενειακό τους περιβάλλον στο Χασεκί. Δυο χρόνια μετά, εγκατέλειψε τη γυναίκα του μ’ ένα μωρό στην κοιλιά, και πήγε στο Παρίσι. Σύμφωνα με το οικογενειακό τους περιβάλλον και τους ανθρώπους με τους οποίους ο Τζεβντέτ μπέη δεν είχε πια καμιά σχέση, αιτία του ταξιδιού του ήταν τα παράξενα περιοδικά κι οι εφημερίδες που διάβαζε στο σπίτι ο αδελφός του. Λέγανε, πως ο Νουσρέτ διάβαζε και την εφημερίδα Μιζάν, στην οποία ο ιστορικός Μουράτ μπέη περιέγραφε ωραιοποιώντας την τη Γαλλική Επανάσταση. Ο Νουσρέτ ήταν σίγουρος για την αιτία του ταξιδιού του, τουλάχιστον αυτό ισχυριζόταν: Ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές του στην ιατρική, να γίνει χειρουργός. Από την πλευρά του ο Τζεβντέτ μπέη, ήταν βέβαιος ότι ο αδελφός του, που τον έπιανε τρέμουλο ακόμη κι όταν σφάζανε ένα κοτόπουλο, είχε κάνει αυτό το ταξίδι επειδή δεν τον χωρούσε ο τόπος. Η γνώμη του ήταν ότι ο Νουσρέτ γύρισε πίσω, μετά από τέσσερα χρόνια στο Παρίσι, χώρισε τη γυναίκα του, άρχισε να πίνει, δεν ήθελε τον σουλτάνο, ξαναπήγε στο Παρίσι, ξεχώρισε ανάμεσα στους Νεότουρκους όπως θα μπορούσε να ξεχωρίσει ένας αλκοολικός, κι όταν έμεινε απένταρος, άνεργος και νηστικός γύρισε πάλι πίσω στην Ιστανμπούλ, πάλι επειδή δεν τον χωρούσε ο τόπος. Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά,  στην πραγματικότητα ότι ο αδελφός του από μερικές απόψεις ήταν καλύτερός του. Ήξερε ότι οι άλλοι τον βρίσκανε πιο χαριτωμένο, πιο φιλικό, ότι τον θεωρούσανε άνθρωπο φερέγγυο. Κι αυτό, σκεφτόταν ο Τζεβντέτ μπέη, επειδή, σε αντίθεση με τον ίδιο που ήταν άνθρωπος μεθοδικός, δεν απέφευγε τις ευθύνες έστω κι αν αφορούσαν μόνο στον ίδιο και στη δική του ζωή, ο Νουσρέτ δεν έπαιρνε ποτέ καμιά ευθύνη, δεν αναλάμβανε καμιά υποχρέωση. Ντράπηκε λίγο για τις σκέψεις του, ‘Όμως εγώ  έχω στόχους, ένα σκοπό, είμαι υπεύθυνος άνθρωπος! Εκείνον του αρέσει να κάνει του κεφαλιού του, να δημιουργεί προβλήματα, να κάνει φασαρία’, αποφάσισε μετά.

 

3

Νεότουρκος

 

Η άμαξα έστριψε στο στενό όπου ήταν το Ξενοδοχείο Σαβόι. Λίγο αργότερα σταμάτησε μπροστά σ’ ένα δίπατο, παλιό, πέτρινο σπίτι. Η ιδιοκτήτρια της πανσιόν τού  άνοιξε την πόρτα, έκανε με σεβασμό στη άκρια, έριξε μια φευγαλέα ματιά στην άμαξα μπροστά στην πόρτα. Έπειτα, για να μη χάσει την ευκαιρία, έτρεξε από πίσω του κι άρχισε να του κατηγορεί τον αδελφό του: Ο Νουσρέτ μπέη έκανε πολύ φασαρία, ενοχλούσε του άλλους ενοίκους της πανσιόν, αν κι ήταν άρρωστος, έκανε πράγματα ανήθικα. Ο Τζεβντέτ μπέη προχώρησε προς τις σκάλες κουνώντας το κεφάλι του στη γυναίκα που απειλούσε να πετάξει τον νοικάρη της από την πανσιόν της. ‘Άρα δεν είναι και τόσο χάλια!’ σκέφτηκε. Ανέβηκε πολύ γρήγορα τις σκάλες, χτύπησε την πόρτα. Θυμήθηκε ότι τελευταία φορά είχε έρθει εδώ δυο βδομάδες πριν, μετά τον αρραβώνα.

Όπως το φανταζότανε του άνοιξε η Αρμένισσα. Ο Τζεβντέτ μπέη,  όπως κάθε φορά που την έβλεπε, κοκκίνισε. Έπειτα, για να κρύψει την αμηχανία του αποφάσισε να προσποιηθεί πως μόλις είχε θυμηθεί κάτι πολύ σημαντικό και μπήκε στο δωμάτιο ξαφνικά σκεφτικός κι έκπληκτος.

«Πώς είναι ο αδελφός μου;» ρώτησε και τότε είδε τον αδελφό του, ξαπλωμένο στο κρεβάτι με την πλάτη του στηριγμένη σε μαξιλάρες. ‘Δεν έχει τίποτα’, σκέφτηκε.

«Μπα, εσύ; Από πού ξεφύτρωσες;» είπε ο αδελφός του.

Ο Τζεβντέτ μπέη χαμογέλασε, προσπαθώντας από τον τόνο της φωνής του αδελφού του να καταλάβει πόσο καλά ήταν. Έπειτα τον αγκάλιασε και πλησίασε το πρόσωπό του στα μάγουλά του.

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s