Ορχάν Παμούκ: Ο Τζεβντέντ μπέη και γιοι του. 09


«Τους φυματικούς δεν τους φιλάνε!» είπε ο αδελφός του, αλλά, σαν να του έκανε μεγάλη χάρη, άφησε τον αδελφό του να τον φιλήσει.

«Πώς είσαι;» Κάθισε σε μια καρέκλα στην άκρια του κρεβατιού.

«Για λέγε, λοιπόν, ποιος άνεμος σ’  έφερε στα μέρη μας;» Κοίταξε με καχυποψία την ερωμένη του. «Μήπως του είπες εσύ να έρθει, Μαρί;»

«Γιατί να του το πω εγώ; Από μόνος του ήρθε!» Η φωνή της ήταν γλυκιά, σαν μουσική.

«Πρέπει να μου το πει κάποιος για να έρθω να σε δω, αδελφέ μου;» Ο Τζεβντέτ  μπέη ένιωσε όπως πάντα σαν ένοχος μπροστά στον αδελφό του και κοκκίνισε. «Πώς είσαι; Πώς πάει η αρρώστια σου;» ρώτησε.

Ο Νουσρέτ στράφηκε θυμωμένος στην Αρμένισσα: «Σίγουρα του είπες εσύ να έρθει. Κάθε τόσο με ρωτάει πώς είμαι; Γιατί με ρωτάει;»

«Νουσρέτ!» βόγκηξε η Μαρί. Σηκώθηκε για να τον ηρεμήσει, τον πλησίασε. Καθώς τον σκέπαζε με το σεντόνι, «Ο αδελφός σας δεν είναι καλά. Χθες ήταν πολύ άσχημα. Λιποθύμησε… Τώρα είναι λίγο καλύτερα, αλλά μην σας ξεγελάει αυτό!».

«Τίποτα, δεν έχω τίποτα!» φώναξε ο Νουσρέτ. Ήθελε να πει και κάτι άλλο, αλλά του κόπηκε η ανάσα, σώπασε. Κοίταξε γύρω του με βλέμμα επικριτικό, γεμάτο περιφρόνηση, ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει.

Ο Τζεβντέτ μπέη  στράφηκε στην Μαρί, «Καλέσατε γιατρό;» τη ρώτησε.

«Δεν χρειάζεται! Υπάρχει καλύτερος γιατρός από μένα; Η ιατρική είναι οι εχθρός της ανθρωπότητας!» μουρμούρισε ο Νουσρέτ.

Η Μαρί κοίταξε τον Τζεβντέτ μπέη, σαν να σκεφτόταν. ‘Σε αυτή την περίπτωση εγώ τι μπορώ να κάνω;’

‘Άρα ο κλήρος να καλέσω τον γιατρό πέφτει σε μένα!’ είπε μέσα του ο Τζεβντέτ μπέη. Ντράπηκε που πριν από λίγο είχαν κοιταχτεί στα μάτια με τη Μαρί. Μπορεί να μην είναι όμορφη, αλλά είναι πολύ νόστιμη, παρατήρησε.  Αναρωτιοταν πώς ο μέθυσος, άρρωστος κι αδέκαρος αδελφός του είχε σχέση με μια γυναίκα σαν αυτή. Παρατήρησε το δωμάτιο ένα γύρο: Πάνω σε ένα τραπέζι ήταν λεκάνες, πιάτα, ποτήρια. Ήταν φανερό ότι χρησιμοποιούνταν συχνά και πλένονταν συχνά. Σε μια γωνιά σε στοίβες ήταν μερικά φρεσκοπλυμένα και σιδερωμένα σεντόνια, πουκάμισα. Τα έπιπλα, οι τοίχοι, τα παράθυρα, όλα, παντού,  ήταν πεντακάθαρα, αστραφτερά. Το δωμάτιο έμοιαζε πιο πολύ με δωμάτιο πλουσιόσπιτου, παρά με δωμάτιο αρρώστου ΄ ήταν πεντακάθαρο, έτοιμο για να υποδεχτεί επισκέπτες. Ο Τζεβντέτ μπέη ένιωσα πάλι να ξυπνάει μέσα του η επιθυμία για μια ζωή  με τη γυναίκα του, τα παιδιά του, στα δωμάτια, ανάμεσα στα έπιπλα, ενός σπιτιού φροντισμένου και  καθαρού, έριξε άλλη μια ματιά στην Αρμένισσα και κοκκίνισε πάλι. Έπειτα στράφηκε στον αδελφό του. Ο Νουσρέτ ανέπνεε αργά, με δυσκολία. Ο Τζεβντέτ σκέφτηκε ότι η γυναίκα αυτή κι ο αδελφός του γέμιζαν το δωμάτιο, ότι ο ίδιος περίσσευε, ότι αυτός στη ζωή του, ούτε για μια φορά δεν είχε κερδίσει την αγάπη μιας τέτοιας γυναίκας, μιας οποιασδήποτε γυναίκας΄ ξανακοίταξε την Μαρί.

«Είδες καθόλου τον Ζιγιά;» τον ρώτησε τότε ο αδελφός του. Ο Ζιγιά ήταν ο εννιάχρονος γιος του. Ο Νουσρέτ  τον είχε αφήσει να μένει με κάποιους συγγενείς στο Χασεκί.

«Όχι!», απάντησε έκπληκτος ο Τζεβντέτ μπέη, ο αδελφός του ήξερε ότι δεν πήγαινε ποτέ στο Χασεκί. Τις δουλειές των δύο αδελφών στο Χασεκί, τις τακτοποιούσε η κυρία Ζελιχά, που φρόντιζε και το σπίτι του Τζεβντέτ μπέη στον Βεφά. Τον τελευταίο καιρό δεν του είχε μεταφέρει κανένα νέο από τον Ζιγιά.

«Αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να στείλω τον Ζιγιά στο χωριό, στη μητέρα του», είπε ο Νουσρέτ. «Όμως, όχι! Καλύτερα εδώ. Είναι προτιμότερο να μείνει στην πόλη, έστω κι ανάμεσα σε εκείνους τους ηλίθιους, συμφωνείς;» Σταμάτησε για να πάρει ανάσα και πρόσθεσε. «Εγκαταλείψαμε κι οι δυο μας τους συγγενείς μας στο Χασεκί. Για διαφορετικούς λόγους: Εγώ για να μην τους γίνομαι βάρος, εσύ για να μην σου γίνονται βάρος!» Σώπασε πάλι για να πάρει ανάσα, να ξεκουραστεί. Έπειτα στο πρόσωπό του εμφανίστηκε η επικριτική έκφραση, που τόσο καλά αναγνώριζε ο Τζεβντέτ μπέη: «Έμαθα ότι τις προάλλες μας ήρθες με άμαξα! Δική σου είναι;»

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s