Ορχάν Παμούκ: Ο Τζεβντέντ μπέη και γιοι του. 18


6

Το γεύμα

 

Μόλις ο Τζεβντέτ μπέη βγήκε στο δρόμο, είπε στον αμαξά που κάπνιζε ένα από τα βρομερά τσιγάρα του, να έρθει να τον πάρει από την πόρτα της Λέσχης Σερκλντοριάν στις επτά και μισή. Σύμφωνα με την αλατούρκα ώρα, ήταν έξι και τέταρτο,.

Με τον Φουάτ μπέη θα συναντιόνταν στις έξι και μισή. Επειδή δίσταζε να μπει στη λέσχη αυτή, επειδή δεν ήταν μέλος, αποφάσισε να περάσει λίγο την ώρα του χαζεύοντας τριγύρω. Περπάτησε πάνω κάτω στην κεντρική λεωφόρο. Πήγε στην Αγορά Χαλέπ. Κοίταξε τις ανακοινώσεις του Θεάτρου Βαριετέ. Εδώ, μια φορά, είχε δει μια παράσταση όπερας ενός θιάσου από την Ευρώπη, κι είχε βαρεθεί πάρα πολύ. Κοίταζε τις βιτρίνες, τους πεζούς, τις άμαξες και αναρωτήθηκε με έκπληξη τι μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι για να περνάει η ώρα τους. Άναψε ένα τσιγάρο. Θυμήθηκε ότι μετά το μεσημεριανό φαγητό,  το βράδυ στις οκτώ, θα πήγαινε στο Τεσβικιγιέ, στο κονάκι του Σουκρού πασά. Λίγο αργότερα είδε τον Φουάτ μπέη.

Ο Τζεβντέτ μπέη κι ο Φουάτ ήταν συνομήλικοι κι ήταν κι οι δυο έμποροι, ιδιότητες   που τους έφεραν πολύ κοντά από την αρχή όταν γνωρίστηκαν. Τους είχε ενώσει το γεγονός  ότι ήταν κι οι δυο Μουσουλμάνοι κι η κοινή επιθυμία να γίνουν μεγάλοι έμποροι. Ήταν κι οι δυο εργένηδες κι ασχολούνταν κι οι δυο με κιγκαλερία, ήταν κι οι δυο λεπτοί και ψηλοί. Όμως ο Τζεβντέτ μπέη θεωρούσε ότι  οι ομοιότητες τους και τα κοινά τους σημεία τελείωναν εδώ. Επειδή ο Φουάτ μπέη καταγόταν από μια οικογένεια Εβραίων εμπόρων από τη Θεσσαλονίκη που είχαν γίνει Μουσουλμάνοι΄ επιπλέον ήταν Μασόνος και στη Θεσσαλονίκη είχε πολύ ευρύ κύκλο. Με τον Τζεβντέτ μπέη γνωρίστηκαν όταν ήρθε στην Ιστανμπούλ ν’ ανοίξει ένα κατάστημα. Δυο χρόνια τώρα, όταν ερχόταν στην Ιστανμπούλ από τη Θεσσαλονίκη όπου ήταν η οικογένεια του και το εμπορικό του, επικοινωνούσε με τον Τζεβντέτ μπέη και πήγαιναν μαζί για φαγητό σε κάποια λέσχη. Καθώς έτρωγαν, συζητούσαν για όσα έκαναν όσο καιρό δεν βλέπονταν, για τη ζωή τους, για την πιθανότητα να συνεργαστούνε, να συνεταιριστούνε, για τους μελλοντικούς γάμους τους, κουτσομπόλευαν με κέφι μια τον ένα μια τον άλλο. Η φιλία με τον Φουάτ μπέη του χρήσιμη κι είχε κι εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τον Τζεβντέτ μπέη, επειδή του έδινε την ευκαιρία να μαθαίνει για την κοινωνική ζωή των πλουσίων και προνομιούχων της Ιστανμπούλ, ίσως και να χωθεί  στον κύκλο τους, στον  οποίο δεν κατάφερνε να μπει και που αναγκαστικά παρέμενε στο περιθώριο του. Σκεφτόταν ότι μια φορά στη λέσχη ήταν αρκετή για να μάθει πολύ περισσότερα απ’ όσα μάθαινε διαβάζοντας μήνες εφημερίδες, ακούγοντας κουτσομπολιά. Εδώ, ανάμεσα στα βελούδα, στις χρυσές πολυθρόνες, τα χαλιά, τους κρυστάλλινους πολυέλαιους, έφτανε στο σημείο να πιστεύει ότι μέσα σε μια στιγμή θα μπορούσε να μάθει ό, τι ήθελε να ξέρει για το περιβάλλον όπου περνούσε τη μέρα του, και τα μυστικά του των τιμών και των πραγμάτων που άλλαζαν συνέχεια και που αυτός δεν καταλάβαινε πώς.

Μπήκαν στη λέσχη κι ανέβηκαν τις σκάλες΄ οι ίδιες πολυθρόνες, τα ίδια χαλιά και κρύσταλλα, οι ίδιοι επίχρυσοι καθρέφτες, οι ίδιοι παραμερισμένοι και ξεχασμένοι σε μια γωνιά πασάδες και πρέσβεις. Πέρασαν ανάμεσα από Εβραίους έμπορους, από Φραγκολεβαντίνους, από πολυέλαιους, από μεταξωτές κουρτίνες κι από πάντοτε πρόθυμους κι ευγενικούς σερβιτόρους, πήγαν και κάθισαν στο τραπέζι τους στη γωνιά, εκεί όπου κάθονταν πάντα. Ο Τζεβντέτ μπέη,  στο ταξίδι από της πόρτα της λέσχης μέχρι το τραπέζι στη γωνία, όπως κάθε φορά, ενθουσιάστηκε,  έλπισε, κράτησε το κεφάλι του ψηλά για να μην νιώσει μειωμένος, σκέφτηκε διάφορα, αλλοπρόσαλλα πράγματα, κοκκίνισε. Κι ο Φουάτ μπέη, όπως κάθε φορά, χαμογέλασε βλέποντας το φίλο του να κοκκινίζει. Έπειτα του ζήτησε να του περιγράψει τον αρραβώνα του.

«Όλα έγιναν όπως σου είχα πει», είπε ο Τζεβντέτ μπέη, «Ας είναι καλά ο Νεντίμ πασά, με βοήθησε, με κράτησε από το χέρι. Όλα χάρη σε αυτόν έγιναν. Χωρίς αυτόν δεν θα προχωρούσε αυτή η δουλειά! Κι ο γάμος στο κονάκι του θα γίνει!»

Advertisements
This entry was posted in Απόσπασμα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s