Πώς θα ήταν το LOST σκηνοθετημένο από τον David Lynch με σεναριογράφο τον Raymond Chandler;


Ο ficciones για τον Μουρακάμι

‘A Wild Sheep Chase’, Haruki Murakami

Αν αναρρωτιόσαστε πως θα ήταν το LOST σκηνοθετημένο από τον David Lynch με σεναριογράφο τον Raymond Chandler τότε για αρχή θα πρέπει να διαβάσετε το A Wild Sheep Chase του Murakami. Ο συνδυασμός αυτός βέβαια, δύσκολα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ομοιογενές τελικό αποτέλεσμα και δυχτυχώς ο ‘μάστορας’ σ’ αυτούς τους συγκερασμούς Murakami φαίνεται να μην είχε την απαραίτητη εμπειρία για να μπορέσει να συνδέσει ικανοποιητικά τις δεκάδες εικόνες και τις μικροιστορίες που συρράπτονται τελικά σε ένα λίγο πολύ αδέξιο σύνολο.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό με την γραφή του Μουρακάμι είναι πως τα βιβλία του δείχνουν μια συνεχή πρόοδο. Όσο πηγαίνω πιο πίσω στα κείμενά του τόσο μου φαίνεται σαν να είναι προπονήσεις για τα 3-4 ‘μεγάλα’ βιβλία του (το Wind Up Bird Chronicle, το Norwegian Wood, το Kafka on the Shore (που θεωρώ αριστούργημα) και μάλλον το 1Q84 που πρόκειται να εμφανιστεί στην αγγλική του μετάφραση τον Σεπτέμβρη). Ο Μουρακάμι σαν δρομέας μεγάλων αποστάσεων που είναι γνωρίζει πως μόνο με την προσπάθεια και την σκληρή δουλειά μπορείς να γίνεις καλύτερος – κάτι που ίσως είναι λίγο παραγνωρισμένο στον χώρο της συγγραφής – και πέρα από το έμφυτο ταλέντο του natural storytelling που έχει ο Ιάπωνας είναι πάρα πολλοί οι άλλοι τομείς που χρειάζεται να δουλέψει ένας συγγραφέας για να γίνει ‘καλύτερος’ (αν και η λέξη ‘καλύτερος’ είναι λίγο επικίνδυνη σαν χαρακτηρισμός σ’ αυτό το πλαίσιο).

Το bottom line είναι πως κανένα απ’ τα πρώιμα έργα του Murakami δεν έχει κατάφερει να με ξεσηκώσει όσο τα τρία μεγάλα του, αλλά επ ουδενί λόγο δεν θα ονόμαζα κακό το Wild Sheep Chase. Απλώς μια προετοιμασία, ένα εξαιρετικό long run, για τον μαραθώνιο των πιο καινούριων βιβλίων.

This entry was posted in Άποψη and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε